Redactiepraat: grote veranderingen
Hoi lieve lezer, hoe is het met jou?
In deze moeilijke tijden is die vraag misschien belangrijker dan ooit. Neem de tijd en wees lief voor jezelf. Het is wellicht goed zoeken, maar er is altijd licht in de duisternis te vinden. Pak een kop koffie of thee, en ga lekker zitten terwijl ik jou bijpraat in deze late blogpost. Een spontaan praatje over wat mij momenteel bezig houdt. Er is namelijk veel veranderd.
Het gaat uitstekend met mij. Ik ben helemaal gesetteld in mijn nieuwe baan. Ik ben weer bij mijn ouders ingetrokken en nu maak ik plannen om op een creatieve manier toch een plek voor mezelf te realiseren. Of dat gaat lukken weet ik niet, maar ermee bezig zijn vind ik al leuk. Tot die tijd ben ik mijn oude kamer aan het opknappen. Omdat ik veel thuis werk, was een groter bureau nodig. Dat staat er nu, maar de boel moet nog verder ingericht worden. Er staan nog wat dozen van de verhuizing die uitgepakt moeten worden!
Moeilijke tijden
Aan bloggen kom ik nog amper toe, want ik ben dus met hele andere dingen bezig momenteel. Het heeft geen zin om mezelf te pushen om te schrijven, want dat zorgt alleen maar voor ‘writer’s block’. Maar! Dat heb ik niet. Ik heb veel ideeën in mijn notities staan. Er zijn enkele samenwerkingen waarbij ik beloofd heb daar nog wat mee te doen en ik heb echt zín om te schrijven. Maar het ontbreekt nog aan tijd om blogs echt uit te werken.
De tijd die ik wel heb, gaat momenteel vooral zitten in het herinrichten van de website. Er was grondig onderhoud nodig en de website was niet bepaald mobielvriendelijk. Ik ben hard bezig om dat te veranderen. Klaar ben ik nog niet, maar ik ben wel tevreden met hoe dit er nu uit ziet.
Op persoonlijk vlak heb ik de zaken dus redelijk op orde, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik zorgeloos door het leven ga. Want in wat voor wereld leven wij nu… poeh. En dan dachten we in 2020 dat het niet erger kon.
Op deze website moet het vrolijk blijven, dus over de oorlog, inflatie en politiek ga ik niet eens beginnen. Maar er is een verandering waar ik moeilijk omheen kan. Twitter. De laatste tijd gebruik ik social media bijna niet. Mijn Instagram en Facebook accounts zijn nauwelijks actief. Ik heb weinig met TikTok. Maar Twitter gebruik ik nog veel, vooral om nieuws en trends te volgen. Welke nieuwe anime wordt er aangekondigd? Wie zingt de volgende intro van Chainsaw Man? En wat is de stemacteur van Eren Jaeger aan het doen? Daarvoor gebruik ik die hel van een website.
Is dit het einde van Twitter?
Moeilijke discussies bleef ik al liever uit de weg. Je hoeft maar een mening te geven over een trending topic, en je kunt er op wachten dat een trol reageert. De hardste schreeuwers krijgen de meeste aandacht, wat zelfs in de anime community dat haat steeds meer de ruimte krijgt. Het ‘sociale’ aspect van social media heeft Twitter al lang niet meer.
Bij de koop door ‘Chief Twit’ Elon Musk haalde ik mijn schouders op. Zo veel zou er niet veranderen. Net als Facebook, heeft Twitter nu een grote bekende baas met te veel geld. Ze zijn allemaal uit op jouw gegevens zoals je locatie en interesses, wat ze dan weer kunnen doorgeven aan hun adverteerders.
Maar acties zeggen meer dan woorden. Het lijkt er op dat Twitter spoedig ten onder gaat. Net als MSN Groups, Hyves en MySpace. Persoonlijk vergaat mijn wereld dan niet. Ik vind het vooral vervelend voor de mensen die afhankelijk zijn van Twitter. We kunnen wel klagen over zaken als het algoritme dat polarisatie in de hand werkt, het platform heeft ook hele mooie veranderingen gebracht. Het is jammer om toe te kijken hoe dat geruïneerd wordt.
Aan de andere kant… misschien is dit wel het beste wat ons overkomt. Dus wat blijft er dan over. Zoeken naar een alternatief?
Mastodon
Wat is Mastodon? Dat vroeg ik mezelf ook af toen ik de naam ineens bij trending topics zag. Nieuwsgierig als ik ben, was ik gelijk gaan kijken… my mind was blown 🤯
Het platform lijkt op Twitter, maar is het niet. In plaats van één centrale website waar je een account registreert en inlogt, bestaat Mastodon uit vele servers. Je kunt het een beetje zien als e-mail. Het maakt niet uit op welke server je zit, in de meeste gevallen kun je met mensen op andere servers communiceren. Het is een non-profit open source software en de servers worden gerund door vrijwilligers. Echt super tof!
Deze guide is interessant als je meer wil weten over Mastodon. Over wat het is en hoe het werkt. Interessant is dat de makers van Twitter ook bezig zijn met het ontwikkelen van een nieuw project genaamd BlueSky. Wat wordt de toekomst van social media?
ActivityPub
Het meest interessante aan Mastodon vind ik de manier waarop het werkt. De software is gebouwd op het internet protocol ‘ActivityPub’. Protocol is niets nieuws, dit is de manier waarom e-mail bijvoorbeeld ook werkt. Ik ben niet technisch, maar door het met e-mail te vergelijken, begrijp ik het principe.
ActivityPub zorgt ervoor dat een server verandert in een instance. En instances, dat zijn al die verschillende servers die met de Mastodon servers op draaien en waar wij als gebruikers kennis mee maken. En wat blijkt, als je een WordPress website hebt, is het heel eenvoudig om ActivityPub aan jouw website toe te voegen. Dat heb ik ook gedaan voor Animeazing en deze post is stiekem ook om te kijken of het werkt.
Je kunt mij op Mastodon volgen: @yasumi@urusai.social (otaku, Engelstalig account) of @yasumi@mastodon.nl (Nederlands hoofd account).
En dat was het! De volgende keer klets ik weer over anime.
Wat vind jij van Mastodon en het nieuwe uiterlijk van Animeazing? Laat gerust een reactie achter 😊