The Red Turtle moet je vaker zien

Met het drukke leven dat we hebben, vergeten we al gauw dat we de natuur en het verloop van het leven ondanks alles amper in eigen handen hebben. We lijken niet meer naar onszelf te luisteren en de vrijheid om je hart te volgen is niet voor iedereen weggelegd. Een drenkeling, een rode schildpad en een onbewoond eiland spelen de hoofdrol in The Red Turtle, waarvoor ik drie weken geleden de bioscoop heb bezocht.

9 jaar is er gewerkt aan dit pareltje van een film. Het is de eerste animatie featurefilm van de regisseur Michael Dudok de Wit, de Nederlander die met zijn korte animatiefilm ‘Father and Daughter’ een Oscar wist te winnen. Takahata Isao benaderde hem om voor Studio Ghibli een film te maken. Het is daarmee de eerste buitenlandse coproductie van de beroemde Japanse animatiestudio.

De animatie is vrijwel volledig in Frankrijk gemaakt, waardoor men niet echt van een ‘anime’ spreekt, maar dat Studio Ghibli er veel bij betrokken is geweest en het zo’n Nederlands tintje heeft, maakt het een bijzondere film waar we best trots op mogen zijn.

Overall
8.9/10
8.9/10
 • Verhaal - 8/10
  8/10
 • Personages - 8/10
  8/10
 • Animatie & tekenstijl - 10/10
  10/10
 • Geluid & soundtrack - 10/10
  10/10
 • Amusement - 8.5/10
  8.5/10

De trailer

Het verhaal van The Red Turtle lijkt niet bijzonder…

The Red Turtle gaat over een drenkeling die aanspoelt op een onbewoond eiland. Er is niets. Hij weet zich in leven te houden door het eten van kokosnoten, maar lang kan hij daar ook niet op teren. Bovendien: de man wil gewoon naar huis, naar de bewoonde wereld waar zijn familie waarschijnlijk op hem wacht. Gelukkig heeft het eiland een groot bamboebos, dat voldoende materiaal biedt om een vlot te bouwen. Dat zal hij ook hard nodig hebben, want de eerste keer dat hij te water gaat met zijn vlot, zorgt iets in het water ervoor dat de vlot uit elkaar valt.

Ook de tweede en derde keer mislukken, waarna hij oog in oog komt te staan met een mysterieuze rode schildpad. Woede en pure wanhoop drijven de man om het dier, zodra het een keer aan land komt, op haar rug te keren. De schildpad zal een zekere dood tegemoet gaan… als de drenkeling tot bezinning komt, krijgt hij spijt van zijn actie en probeert hij van alles om zijn zonde terug te draaien. Dan ondergaat de schildpad een wonderlijke transformatie…

…maar, op dit magische eiland is de natuur de baas.

Het eiland waar The Red Turtle zich afspeelt lijkt een magische plek. In de film is geen dialoog; de animatie, de geluiden en de emoties op de gezichten van de personages spreken voor zich. De man leert zelf vis te vangen, gebruikt de bamboe om een schuilplaats te maken tegen de regen en lijkt hij niet meer zo’n haast te hebben om van het eiland weg te komen. De grote vraag is dan, of zijn verlangen naar zijn oude wereld nog terug komt?

Je wordt meegesleept in een vertelling over de cirkel van het leven. Ondanks dat de film wat traag en langdradig lijkt, belooft het een aantal verrassende momenten. Daarbij speelt deze rode schildpad de hoofdrol.

Geluid speelt ook een zeer invloedrijke rol in de beleving van de film. Er mag dan wel geen dialoog zijn, je hoort en ziet genoeg. In de bioscoop is dat natuurlijk nog versterkt, maar ik had bij één scène echt kippenvel.

The Red Turtle moet je gezien hebben

The Red Turtle heeft een Oscar nominatie (2017) voor de beste animatiefilm. Als je een Nederlandse fan van Studio Ghibli bent, is dat extra bijzonder want het heeft dus een Nederlands tintje!

Dat alleen maakt het al de moeite waard om deze film te kijken. Het is een ongelooflijk bijzondere film die je lang bij zal blijven.

Aanrader: kijk de 2Doc aflevering over de making-of van The Red Turtle


Vind je dit leuk?

Laat het ons weten! Dat kun je doen op verschillende manieren:

2 reacties

 1. Carlogandro schreef:

  Wat een mooi geschreven recensie! Het verhaal laat me een beetje denken aan Link’s Awakening… 😛 Ik ga zeker eens kijken of ik een kans heb om deze film te zien 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.