Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

24 motiverende sport anime op de Olympische Spelen! #Tokio2020

Gave anime over een Olympische Sport

Voor de grap zeg ik vaak dat er over elk onderwerp of thema wel een anime bestaat. Sport anime series zijn heel populair. Het is een van de grootste shounen genres. Terwijl de Olympische Spelen van Tokio steeds dichter bij kwamen, begon ik vaker mezelf de volgende vraag te stellen: bestaat er inderdaad een anime voor elke sport? Pak een flinke kop koffie of thee, want ik heb het uitgezocht voor elke Olympische Sport!

De vraag werd mijn uitdaging: zoek bij elke Olympische sport een anime. Tijdens de Olympische Spelen van Tokio 2020 zijn er 34 officiële sporten. Sport is één van de populairste shounen genres. Op MyAnimeList staan er 1107 manga en 734 anime geregistreerd. Rivaliteit, strijd om de overwinning en persoonlijke hindernissen overbruggen. Het zijn thema’s die typisch zijn voor shounen.

Noem mij nerdy of gewoonweg een idioot. Ik heb voor 24 sporten een anime gevonden. De enige sporten waar ik niets over kon vinden waren: kano, moderne vijfkamp, triatlon en zeilen. Er is ook geen manga. Is dat erg? Nee! Als je houdt van anime en sport dan is dit de lijst van je dromen. Welke serie heb jij al gezien?

Als je dit artikel helemaal uitleest, krijg je als bonus ook nog 5 manga over Olympische sporten.

(ja, de thumbnail is een verwijzing naar AKIRA 🙈)

Karate: Kenichi The Mightiest Disciple

Karate is jaar een nieuwe Olympische sport. Dragon Ball Z, Ranma ½ of Naruto om er maar een paar te noemen. Neem een willekeurige martial arts anime serie, en je hebt grote kans dat karate als vechtstijl voorbij komt. Dan is het zoeken naar een specifieke anime over karate als zoeken naar een speld in een hooiberg. Er zijn coole manga zoals Hanza Sky of Karate Shoukoushi Kohinata Minoru. Bij anime denk ik dan als eerste aan Kenichi The Mightiest Disciple.

Kenichi Shirahama is geen vechter en leest liever boeken over zelfontwikkeling. Maar wanneer hij eindelijk de moed heeft verzameld om lid te worden van de karateclub op school, moet hij het gelijk opnemen tegen een pestkop die hem uit de club wil hebben. Hij wordt geholpen door zijn mysterieuze nieuwe klasgenootje Miu Furinji. Hij gaat trainen bij de dojo waar zij woont, Ryouzanpaku. In de dojo wonen diverse meesters, waar hij karate maar ook andere vechtsporten zoals Muay Thai en Ju Jitsu leert.

Meer info

Judo: Yawara!

Bij judo, Olympische Spelen en Tokio denken wij graag terug aan de geweldige prestatie van Anton Geesink. Natuurlijk heeft de Olympische sport een anime. Yawara is een anime die gelijktijdig met Ranma ½ op de Japanse televisie te zien was tussen 1989 en 1992. In Japan kreeg Yawara een hogere waardering, toch is deze buiten Japan minder bekend. De serie volgt Yawara Inokuma, die graag een gelukkig en normaal leven wil leiden. Ze wil graag gezien worden als een verfijnde jonge dame met een knappe vriend.

‘Helaas’ voor Yawara, is ze een talentvolle judoka. Haar grootvader is een Judo grootmeester, die van haar verwacht dat ze een Japanse judo superster wordt. Ze probeert haar kracht voor iedereen te verbergen om een normale reputatie te houden, maar komt vaak in situaties terecht waarin ze haar judo vaardigheden moet laten zien.

Meer info

Boksen: Hajime no Ippo

De anime van Hajime no Ippo scoort op MyAnimeList maar liefst een 8,7 en wordt daarmee gezien als een top klassieker. Het is gebaseerd op de gelijknamige manga van George Morikawa en wordt al sinds 1989 uitgebracht. De anime serie werd tussen 2000 en 2002 uitgezonden.

Het verhaal volgt Makunouchi Ippo die al zijn hele leven wordt gepest. Hij moet altijd alles doen en wordt in elkaar geslagen door zijn klasgenoten. Ippo droomt ervan om te veranderen, maar heeft nooit de wilskracht gehad om het ook te doen. Op een dag wordt hij geholpen door Takamura Mamoru, die een bokser blijkt te zijn. Ippo is onder de indruk en wil ook leren boksen. Takamura geeft hem een onmogelijke opdracht, waarmee hij moet bewijzen dat hij het in zich heeft om bokser te worden.

Meer info

Worstelen: Baki

Aangezien deze lijst heel lang is, houdt ik het bij sommige sporten kort. Het schijnt dat fans van worstelen Baki heel erg kunnen waarderen. Deze serie is op Netflix te zien!

Meer info

Taekwondo: God of High School

Voor de Olympische Spelen van Tokio stond taekwondo ter discussie om geschrapt te worden als Olympische Sport. Gelukkig hebben ze dat niet gedaan, want ik vind het een hele coole sport. Dat laat taekwondo expert Jin Mo-Ri zien in The God of High School. De serie is gebaseerd op een manhwa van Webtoon.

Als liefhebber van martial arts kun je sowieso je hart ophalen bij deze anime, want de serie begint met een toernooi waarbij men op zoek is naar de grootste vechter onder Koreaanse studenten. Jin raakt er bevriend met karate specialist Han Dae-Wi en zwaardvechter Yu Mi-Ra. Alle martial arts stijlen en wapens zijn toegestaan. De prijs? Een wens van de winnaar wordt vervuld.

Lees meer in mijn recensie over The God of High School.

Honkbal: Cross Game

Honkbal is een populaire sport in Japan en daarom is het niet verrassend dat er een anime over gaat. Je hebt o.a. Ace of Diamond, Major S en Big Windup! zijn bekende titels onder liefhebbers van sport anime. Van al die series krijgt Cross Game een opvallend hoge score van MAL. De serie heeft 50 afleveringen en is gebaseerd op een manga van Mitsuru Adachi (ook bekend van klassieker Touch).

Cross Game gaat over Kou Kitamura en Aoba Tsukishima die constant ruzie hebben, ook al zijn hun families goede vrienden en zakenpartners. Hoewel Kou de zoon is van een sportwinkel eigenaar, had hij nooit interesse om honkbal te spelen. Ondanks dat kan hij goed honkballen slaan, dankzij zijn frequente bezoeken aan het honkbal centrum dat gerund wordt door de Tsukushima familie. Aoba houdt van honkbal is een sterspeelster die goed kan pitchen. Ze realiseren zich niet dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze denken.

Meer info

Wielrennen: Yowamushi Pedal

Wielrennen vind ik vaak wel leuk om naar te kijken, vooral om de camerabeelden van de omgeving waar de wielrenners doorheen fietsen. Hopelijk krijgen we dankzij deze Olympische sport mooie beelden van Japan! In deze anime wordt een otaku overgehaald om bij de wielrenclub te komen, omdat hij elke dag 90 kilometer fiets om in Akihabara te gaan shoppen. Is dat geen toewijding voor anime?

Meer info

Skateboarden: SK8

Er zijn sporten waarvan je niet verwacht dat daar een anime over bestaat. Skateboarden bijvoorbeeld. Het is een nieuwe Olympische Sport (net als karate, klimsport en een paar andere). Hoewel het hier gaat om underground races, is het natuurlijk super cool!

SK8 The Infinity gaat over Reki Kyan die een grote passie heeft voor skateboarden. Hij gaat naar “S”, een illegale race in een mijn. Skaters strijden in zeer gevaarlijke situaties. Reki verliest in de race. Zijn skateboard is kapot en zijn arm is gebroken, waardoor hij niet kan oefenen. Terwijl hij aan het werk is, komt hij zijn nieuwe klasgenoot Langa Hasegawa tegen, die geld nodig heeft. Samen gaan ze naar “S” en komen in de problemen. Hoewel Langa niet kan skateboarden, komen zijn vaardigheden als snowboarder daar wel van pas!

Meer info

Boogschieten: Tsurune

Kyuudo is een Japanse stijl boogschieten die een onderdeel is van de moderne Japanse martial arts. Het is een sierlijke sport die ik heb leren kennen dankzij de anime Tsurune van Kyoto Animation. De titel staat voor het geluid dat de boog maakt wanneer de pijl wordt afgeschoten.

De serie volgt Minato Narumiya, die na een incident op de middelbare school is gestopt met de sport. Zijn vrienden, de Kyuudo club op zijn nieuwe school en een ontmoeting met een mysterieuze boogschutter zorgen ervoor dat hij toch weer de boog pakt. Met hervonden liefde voor Kyuudo, wil hij met zijn team het toernooi van zijn prefectuur winnen.

Lees verder in mijn recensie over Tsurune.

Atletiek: Run With the Wind

Atletiek is sinds het begin een Olympische sport. Het heeft veel verschillende disciplines, zoals de estafetteloop bij hardlopen. Dan is Run With the Wind een leuke serie. De anime is gebaseerd op een light novel van Miura Shion (auteur) en Sorata Unno (illustraties).

Run With The Wind volgt Kakeru Kurahara, voormalig hardloper van de Sendai Josei school. Hij komt te wonen in een aftands appartementencomplex waar ook zijn schoolgenoot Haiji Kiyose woont. Kiyose heeft de ambitie om de Hakone Ekiden te lopen met de overige bewoners van het huis. Het enige probleem: niet iedereen is sportief aangelegd. Run With The Wind is een boeiende serie omdat de verschillende achtergronden van personages zorgen voor veel humor, drama en inspiratie.

Meer info

Turnen: Taiso Samurai

Ik was begonnen met het kijken van deze anime, maar na de tweede aflevering was ik het vergeten. Dat zegt helemaal niets! Mijn plan-to-watch lijst is veel te lang. Voor fans van turnen is deze anime vast wel leuk!

Meer info

Schietsport: Rifle Is Beautiful

Schattige meisjes die aan schietsport doen. Die verwachtte ik ook niet!

Meer info

Gewichtheffen: How Heavy Are The Dumbbells You Lift?

Waifus die gewichten heffen en spierbundels kweken!

Meer info

Klimsport: Iwa Kakeru Sport Climbing Girls

Of waifus die aan klimsport doen. Ook niet verkeerd 😉

Meer info

Tennis: Baby Steps

Er zijn verschillende tennis anime en manga gemaakt. Prince of Tennis is een van de bekendste sport series en wordt beschouwd als een klassieker. In de serie komen wel speciale technieken voor. Wat dat betreft is Baby Steps uit 2014 realistischer.

De serie volgt Eiichirou Maruo, die een topstudent is. Omdat hij zich zorgen maakt om zijn gezondheid, besluit hij om tijd vrij te maken voor beweging. Daarom gaat hij in het eerste jaar bij de tennisclub. Tijdens zijn proefles ontmoet hij Natsu Takasaki. Zij wil graag professioneel tennisspeler worden. Eiichirou studeert omdat hij gelooft dat het iets is wat hij moet doen, niet omdat hij het leuk vind. Zijn eentonige dagen veranderen terwijl hij tennis steeds leuker begint te vinden.

Meer info

Badminton: Hanebado

Na een pijnlijke nederlaag van 21-0 is Nagisa Aragaki gefrustreerd en reageert ze dit af op de leden van haar badmintonclub. Door haar harde trainingsmethodes moeten sommige leden stoppen en lukt het niet om voor de badmintonclub nieuwe leden te vinden. Dit verandert wanneer Kentarou Tachibana de nieuwe coach wordt en hij het meisje meeneemt dat Nagisa verslagen heeft.

Hanebado is gebaseerd op de manga van Kosuke Hamada.

Meer info

Tafeltennis: Ping Pong the Animation

Ping Pong the Animation krijgt een hele hoge waardeering op MAL, dus dan moet het wel een aanrader zijn. Deze serie valt op door de zeer onorthodoxe animatiestijl. Het is dan ook een anime van avant-garde regisseur Masaaki Yuasa, die gebaseerd is op de manga Ping Pong van Taiyou Matsumoto.

Ping Pong the Animation gaat over vrienden Makoto Tsukimoto (roepnaam Smile) en Yutaka Hoshino (Peco). De jongens zijn samen opgegroeid door dagelijks samen ping pong te spelen. Peco is vol zelfvertrouwen en wil de beste tafeltennisspeler van de wereld worden. Smile toont weinig ambitie. Toch is hun vriendschap gebouwd rond hun liefde voor de sport.

Meer info

Golf: Beat Shot!!

Golf is dit jaar een nieuwe Olympische Sport en er blijkt ook een anime over te zijn! Ehm, Beath Shot!! is een hentai. Deze serie krijgt op MAL maar een 5. Dat kun je al zien als een dikke onvoldoende. Ik heb niet gezegd dat elke anime op deze lijst goed zou zijn.

Meer info

Basketbal: Slam Dunk

Er zijn meerdere basketbal anime gemaakt, denk maar aan Kuroko’s Basketbal op Netflix. Er is echter andere serie waar fans eerder aan denken. Slam Dunk is namelijk een klassieker. De serie heeft 101 afleveringen en werd tussen 1993 en 1996 uitgezonden. De Amerikaanse zender Adult Swim zond Slam Dunk uit en heeft op MAL een hoge score.

De serie volgt de temperamentvolle Hanamichi Sakuragi, die al 50 keer door meisjes is afgewezen. Andere studenten ontlopen hem liever. Er zijn hem twee dingen duidelijk: hij haat basketbal en hij moet een vriendin hebben. Wanneer Haruko Akagi hem vraagt of hij basketbal leuk vind, stemt hij in ondanks zijn haat voor de sport.

Meer info

Rugby: All Out

All Out is de eerste rugby anime, de serie is gebaseerd op de gelijknamige manga van Shiori Amase. De serie werd tussen 2016 en 2017 uitgebracht en heeft 25 afleveringen.

Het verhaal gaat over Kenji Gion, een korte maar vurige eerstejaars van de Kanagawa High School. Hij ontmoet de lange en verlegen Sumiaki Iwashimizu. Het tweetal wordt uitgenodigd om bij de rugby club te komen kijken. Gion ziet dat de sport ook geschikt is voor kleine personen zoals hij. Iwashimizu weigert in eerste instantie, maar Gion is niet van plan zijn excuses te accepteren en sleept hem mee naar de club. Dan beginnen de zware trainingen voor het kampioenschap!

Meer info

Voetbal: Giant Killing

Fans van voetbal en anime kennen natuurlijk Captain Tsubasa, een klassieker. Verder was de serie Inazuma Eleven op de Nederlandse televisie te zien. Er zijn genoeg andere series, waar ik één van moet kiezen. Wat dacht je van een anime over een coach die een team moet leiden?

Giant Killing werd uitgezonden in 2010 en volgt het voetbalteam East Tokyo United (ETU) dat moeite heeft om in de top van de league in Japan te blijven. Om het nog erger te maken heeft het team al vijf wedstrijden op rij verloren. Het moraal is slecht en fans beginnen het team in de steek te laten. Takeshi Tatsumi wordt ingehuurd als nieuwe coach van ETU. Met een klein budget zal het niet makkelijk worden om het op te nemen tegen teams met betere spelers.

Meer info

Volleyball: Haikyuu!!

Voordat ik Haikyuu zag had ik nog geen enkele sport anime gezien. Ik dacht niet dat het genre iets voor mij zou zijn. Hoe anders kijk ik daar nu tegenaan. Het is één van mijn favoriete series, los van het genre. De energie van deze serie is aanstekelijk.

Haikyuu gaat over Shouyou Hinata, die graag net zo goed wil worden als de “Little Giant”, een kleine maar succesvolle volleyballer. Op de middelbare school lukt het Hinata om met zijn team het toernooi te halen, maar ze worden tijdens de eerste wedstrijd al verslagen door een team met de “Koning van het veld” Tobio Kageyama. Hinata zweert dat hij beter zal worden dan Kageyama – die zijn teamgenoot wordt op Karasuno High School!

Lees meer in mijn Haikyuu recensie.

Surfen: Ride Your Wave

Deze film gaat dan niet specifiek over surfen als sport, maar het hoofdpersonage beoefent het wel. Een mooie film, waar je wel een doos met tissues bij nodig hebt.

Lees er meer over in mijn recensie van Ride Your Wave!

Zwemmen: Free!

Free! is een originele anime serie gemaakt door studo Kyoto Animation over zwemmen. Als je graag naar mannelijk schoon kijkt, dan worden je ogen hiermee verwent 🤭

Haruka Nanase houdt van water en heeft een passie voor zwemmen. Op de basisschool won hij een estafette race met zijn drie vrienden Rin Matsuoka, Nagisa Hazuki en Makoto Tachibana. Na het toernooi zijn de vier vrienden hun eigen weg gegaan. Jaren later zien ze elkaar weer als studenten, maar Rin wil het oude groepje niet herstellen. Niet alleen gaat hij naar een andere school, hij wil ook bewijzen dat hij een betere zwemmer is dan Haruka.

Haruka, Nagisa en Makoto besluiten dan om zelf de Iwatobi High School Swim Club op te richten. Daarvoor werven ze Rei Ryuugazaki als vierde lid. Het viertal raakt steeds beter bevriend terwijl ze trainen voor het toernooi waar Haruka en Rin elkaar zullen treffen.

Meer info

Bonus: manga over sport

Tenslotte kon ik van 5 Olympische sporten geen anime vinden, maar er zijn wel manga die daarover gaan. Mocht je dit nog lezen, dan is dit je bonus!

En dat was het. Ik ben er klaar mee. Geniet van je dag/avond!


Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

2 reacties

  1. Eline schreef:

    Wat een leuke post is dit! Leuk dat je Baby Steps hebt uitgelicht, als tennisfan en animekijker vond ik die erg tof (en idd heel onderbelicht vanwege Prince of Tennis)

Vermeldingen

  • Bozenka (Yasumi)
  • Eline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: