Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

RIDE YOUR WAVE is een mooi verhaal over verlies verwerken

Na uitstel gaat deze week dan toch de film RIDE YOUR WAVE van Masaaki Yuasa eindelijk in première. Het is een perfecte zomerfilm met zon, zee, strand en golven. Maar het is ook een bitterzoet romantisch drama over het verwerken van verlies. Het verhaal is lief, verdrietig en hoopvol tegelijk. Is de film de moeite waard om in de bioscoop te zien?

RIDE YOUR WAVE kwam uit in de zomer van 2019 en heeft dus lang op zich laten wachten voor een Nederlandse release. Ondertussen heeft Masaaki Yuasa alweer twee nieuwe titels uitgebracht, waaronder KEEP YOUR HANDS OFF EIZOUKEN en JAPAN SINKS 2020 (binnenkort volgt daar ook een recensie van). Yuasa is bekend als een experimentele regisseur. De titels die hij uitbrengt zijn altijd uniek en ik ben altijd benieuwd wat het volgende is dat hij maakt. Hij kan zeer verrassend zijn, maar niet alle titels van hem zijn makkelijk te begrijpen. Vol van symboliek en soms bizarre animaties zoals in DEVILMAN CRYBABY. In tegenstelling tot die serie, is RIDE YOUR WAVE in meer opzichten een veel lichtere film.

Deze film gaat over Hinako Mukaimizu en Minato Hinageshi. Hinako is een 19-jarige student, werkt part-time als bloemist en bovendien is surfen haar grootste hobby. Ze pakt makkelijk de mooiste golven en anderen kijken graag toe. Bijvoorbeeld Minato, die werkt als brandweerman. Hij kan haar regelmatig op zee zien vanaf de kazerne. Ze ontmoeten elkaar wanneer de flat van Hinako in brand vliegt en Minato haar van het dak bevrijd. Hinako nodigt hem uit voor een lesje surfen Vanaf dat moment is het aan, en het koppel spendeert veel tijd met elkaar. In de winter komt hun geluk tot een tragisch einde. Minato gaat die avond surfen. Bij een reddingsactie van een drenkeling komt hij zelf om het leven…

Verrassend ‘gewone’ Yuasa film

Zoals ik al eerder beschreef, is Masaaki Yuasa bekend om zijn experimentele anime films en series. Als je aan hem denkt, verwacht je bizarre animaties of duistere, gewelddadige series zoals de recente JAPAN SINKS 2020. Die zijn bijzonder en zetten je aan het denken. Ook lopen de thema’s nogal eens uiteen waardoor zijn werk niet altijd in de smaak valt. Ik kan bijvoorbeeld niet de door hem geregisseerde serie PING PONG THE ANIMATION heen komen. Dan is RIDE YOUR WAVE een verrassend ‘gewone’ film met weinig gekke dingen. Dat maakt deze film wel zeer toegankelijk voor een breder publiek.

Het enige gekke in deze film is dat Minato opeens in het water verschijnt wanneer Hinako het lied “Brand New Story” zingt. Dat lied is overigens van de Japanse boyband Generations from Exile Tribe en het bandlid Ryota Katayose spreekt de stem in van Minato. Een leuk detail over deze film.

Studie van karakters en emoties

RIDE YOUR WAVE is vooral een karakterstudie van Hinako en haar rouwverwerking. Dat Minato als geest terugkomt, is een vrij letterlijke weerspiegeling van haar emoties. Ze weigert te accepteren dat hij overleden is. Ze heeft het gevoel niet zonder hem verder te kunnen. Het zijn allemaal herkenbare en begrijpelijke emoties. Al kun je er soms wel vraagtekens bij zetten, want wie gaat nou op straat wandelen met een opblaasbare dolfijn?

De film geeft heel veel aandacht aan de personages, en niet alleen aan Hinako en Minato. Wasabi Kawamura is Minato’s jongere collega en vriend. Een van mijn favoriete scènes is wanneer hij in het begin van de film van een gebouw naar een ander moet oversteken via een dunne lijn. Hij heeft er de grootste moeite mee, en terwijl het een onbelangrijk moment lijkt voor de film, zegt die scène heel veel over zijn karakter. Het onderbouwt bepaalde reacties later in de film. Daarnaast ontmoet Hinako het zusje van Minato, Yoko. Ze is heel bot tegen Hinako, maar daarmee blijkt ze een belangrijke rol te spelen voor haar verwerking.

Er komt altijd een nieuwe golf

Als ik aan RIDE YOUR WAVE drie woorden zou moeten geven, zou ik kiezen voor de woorden: lief, verdrietig en hoopvol. Het is een bitterzoete film. Tragisch, maar niet melodramatisch. Ik moest vaker gniffelen om de scènes, dan dat ik een traantje moest laten. En hoopvol? De woorden van Minato blijven wel hangen: ik ben ook een van de vele golven. Je moet je voorbereiden op de volgende golf.

Trailer


Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

2 reacties

 1. Ik heb toevallig laatst Japan Sinks 2020 gekeken en momenteel kijk ik Keep your hands off Eizouken, dus ik ben blij verrast dat de maker ook deze film heeft gemaakt! Ik hoop hem zeker te zien in de bioscoop als hij uitkomt 🙂

  • Yasumi schreef:

   Na Japan Sinks is Keep Your Hands Off Eizouken wel even nodig, vind je niet? Een stuk gezelliger 😉 maar allemaal zijn ze heel goed. Veel plezier als je Ride Your Wave in de bioscoop gaat zien. 🙂

 1. 29 december 2020

  […] hangen. Dit jaar kwam ik de naam Masaaki Yuasa heel vaak tegen. In de zomer van 2019 kwam zijn film RIDE YOUR WAVE uit en zou al in het begin van 2020 bij ons in de bioscoop verschijnen. Door je-weet-wel werd het […]

 2. 23 juli 2021

  […] Lees er meer over in mijn recensie van Ride Your Wave! […]

 3. 12 september 2021

  […] Lees er meer over in mijn recensie van Ride Your Wave! […]

 4. 10 maart 2022

  […] Ride Your Wave […]

Vermeldingen

 • Jujutsu Kaisen 0 vanaf 31 maart in de Nederlandse bioscoop!
 • 24x super motiverende sport anime! - Animeazing.nl
 • 24 Gave Anime over een Olympische Sport #Tokio2020 | Animeazing.nl
 • Wat is mijn Anime van het Jaar 2020? | Animeazing.nl
 • Yasumi
 • Joost (NerdyGeekyFanboy)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: