Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer overΒ ons privacybeleid.

Tsurune: worden we eigenlijk wel volwassen?

Tsurune: worden we eigenlijk wel volwassen?

Tsurune is een coming-of-age verhaal dat zich af vraagt hoe je volwassen wordt. Hoe overwin je angst of het verlies van dierbaren? Het is nooit makkelijk, maar met de juiste mensen om je heen is het niet onmogelijk. Deze bescheiden anime van Kyoto Animation laat dat heel goed zien.

Het woord ’tsurune’ beschrijft het geluid dat de pees van een boog maakt, wanneer een pijl wordt afgeschoten. Zoiets kleins kan de toekomst van een persoon voorgoed veranderen. Het inspireert Minato Narumiya om te gaan boogschieten. Hij is er heel erg goed in, wat juist Ryouhei Yamanouchi inspireert om op de middelbare school eraan te beginnen. Samen met Minato’s jeugdvriend Seiya Takehaya, sleept hij Minato naar de boogschietclub. Oh en het is niet zomaar boogschieten. Het is de sierlijke, Japanse variant: ‘kyuudo’. Minato stribbelt tegen, maar laat zich overtuigen om een demonstratie te houden voor de beginners in de club. Zo komt aan het licht dat het sinds een incident op zijn vorige school, het hem niet meer lukt om het doel te treffen. Hij is gestopt met boogschieten en wilt er liever niets meer mee te maken hebben

EΓ©n ontmoeting kan alles veranderen

Onderweg naar huis wordt zijn aandacht getrokken door het ’tsurune’ geluid. Hij komt terecht bij een schrijn, waar achter een boogschietterrein is. Daar ziet hij een man een pijl afschieten, wat hem betovert. Hij beseft dat hij nog steeds van boogschieten houdt en besluit om toch bij de club te gaan. Kan de boogschietclub hem zijn angst overwinnen?

De volledige Japanse titel van deze anime van Kyoto Animation is Tsurune: Kazemai Koukou Kyuudoubu. Het verhaal is gebaseerd op een gelijknamige light novel dat Kyoto Animation publiceerde in 2016. De serie werd uitgezonden in de herfst van 2018. Het is de regiedebuut van Takuya Yamamura (key animator voor K-On, A Silent Voice en meer).

Eenvoudig coming-of-age verhaal in een schitterend jasje

Op zich is het verhaal van Tsurune niet bijzonder. Je vindt vergelijkbare coming-of-age series in veel anime, zeker in die van Kyoto Animation. Ik zie genoeg punten voor verbetering, zoals het verdiepen van de karakters van sommige personages. Alleen Minato, Seiya en de docent krijgen genoeg ontwikkeling om mij aan het einde tevreden te stellen. Toch weet je over alle personages genoeg, puur door de manier hoe ze in beeld gebracht worden. De attentie voor details is verbluffend.

Elke scene is in beweging. Als een personage praat, beweegt niet alleen de mond maar waait het haar in de wind. De ‘camera’ is vaak ingezoomd op het gezicht of de handen, zodat je zijn gemoedstoestand kunt aflezen van de lichaamstaal. De interacties tussen de personages zijn ook heel realistisch. Gekibbel tussen studenten – wanneer gebeurt dat niet. Diepgaande gesprekken tussen volwassenen. Beelden spreken zo veel meer dan woorden, dat blijkt maar weer uit deze serie. Als regiedebuut is dit ontzettend veelbelovend.

Over zelfvertrouwen en opgroeien

De thema’s in deze serie zijn erg herkenbaar. Zoals faalangst, zelfvertrouwen, verlies van dierbaren, communicatie en volwassen worden. Op de basisschool vindt je middelbare scholieren volwassen en cool. Op de middelbare school kijk je op naar docenten vanwege hun kennis en wijsheid. Maar eenmaal volwassen verandert er eigenlijk niet zo veel.

Tsurune is een bescheiden titel uit de Kyoto Animation catalogus, maar eentje met charme en een groot aantal mooie personages. Ik raad hem absoluut aan als je houdt van coming-of-age verhalen en ondertussen ook een bijzondere Japanse sport wil leren kennen.

Tsurune serie is te zien op Crunchyroll.

TLTR

Overall
7.6/10
7.6/10
 • Verhaal - 7/10
  7/10
 • Personages - 7/10
  7/10
 • Animatie & tekenstijl - 8/10
  8/10
 • Geluid & soundtrack - 8/10
  8/10
 • Amusement - 8/10
  8/10
Sending
User Review
0 (0 votes)

Trailer


Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>Ο‰< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Bozenka (Yasumi)

Oprichter en hoofdredacteur van deze website. Raakt niet uitgepraat over anime. Deelt graag haar mening en kennis met grenzeloos enthousiasme.

No Responses

 1. 18 juli 2020

  […] na het incident besloot ik om een serie van Kyoto Animation te kijken. Mijn keuze viel op Tsurune, de meest recente productie. De anime gaat over een jongen die in een boogschietclub heeft […]

 2. 12 september 2021

  […] Lees verder in mijn recensie over Tsurune. […]

Wil je iets kwijt?

%d bloggers liken dit: