Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Slice of life: het leven in stukken zoals een pizza

Slice of life: het leven in stukken zoals een pizza

Als er iets is wat ik altijd bewonder, dan is het hoe anime het dagelijkse leven op een overtuigende, realistische manier in beeld kan brengen. Het zijn series die net zo goed live-action hadden kunnen zijn. Maar doordat de personages getekend zijn, krijgen deze series die magie en charme om te kunnen stralen. Ik heb het hier over ‘slice of life’ anime.

Slice of life is een genre dat ik gekscherend ‘het genre waarin niets gebeurd’ noem. Dat omvat echter alleen ‘iyashikei’ – een subgenre van slice of life. Er vallen nog meer subgenres onder slice of life; namelijk school en de zogenaamde ‘moe’ anime (schattige meisjes doen schattige dingen of leuke jongens doen leuke dingen). Het is wat dat betreft een heel breed genre, waarin je komedie, drama en zelfs een klein beetje actie kunt tegenkomen.

In de meeste gevallen zijn slice of life anime karakterstudies. Meestal is één persoon of een groep het hoofdpersonage en de serie volgt hoe het hoofdpersonage zich ontwikkeld. Heel kenmerkend voor deze series is dat ze zich afspelen op school en gaan over tieners. Juist in die fase van je leven kan het leven verwarrend en hectisch zijn, en dat zorgt automatisch voor goed materiaal in een verhaal. Als de anime dan goed is, kan de serie heel treffend zijn met persoonlijke drama’s en herkenbare situaties.

Voorbeelden van ‘slice of life’ anime

Voorbeelden van goede slice of life anime zijn March Comes in Like a Lion en A Place Further than The Universe. Beide series zijn drama’s die een jong hoofdpersonage volgen in een fase van zijn of haar leven, waarin veel veranderd. Ze zijn in de war over wat ze willen, zitten in een dip of zelfs een depressie. Het tempo van de series ligt vaak wat lager, maar wanneer de anime eenmaal aan het einde is, heb je gezien hoe het hoofdpersonage is gegroeid. Dat is heel mooi en bevredigend om te zien.

Silver Spoon is ook één van mijn favoriete slice of life series. Deze anime heb ik nog niet besproken, maar het is een heel goed voorbeeld van een slice of life anime die overdreven komedie gebruikt en toch een herkenbaar verhaal verteld. Het is een heel actuele anime die een uniek licht schijnt op het boerenleven en de vleesindustrie. Een anime waar ik het binnenkort graag over wil hebben.

Sport en ‘moe’

Vaak krijgen sport anime zoals Haikyuu!! en Run With The Wind ook het genre slice of life opgeplakt, omdat ze op dezelfde manier de ontwikkeling van een personage of groep volgen. Dit genre gaat vaak hand in hand met andere genres.

Ten slotte mag ik ‘moe’ natuurlijk niet vergeten. Beroemde voorbeelden zoals K-On, Clannad en The Melancholy of Haruhi Suzumiya zijn typische slice of life series met schattige personages. Hoewel deze ook een goede dosis drama en komedie bevatten, zijn deze series te herkennen aan de typische schattige karakterdesigns, waar nog genoeg over te zeggen valt. Daarom is moe een onderwerp dat een eigen blog verdient!

Ook volwassen slice of life series

Eerder vertelde ik dat een slice of life anime veel gaat over tieners, met school als setting. Er zijn echter ook genoeg josei en seinen series, die zich richten op het dagelijkse leven van een volwassene. ReLIFE en zelfs Aggretsuko zijn voorbeelden van slice of life voor een volwassen publiek, die zich eerder afspelen op de werkvloer dan in de schoolbanken.

Slice of life is een heel breed genre. Jij hebt vast wel een serie in dit genre gezien. Ik ben benieuwd naar jouw favorieten, dus aarzel niet en reageer!

Anime School

Anime School is een speciale rubriek op ANIMEAZING.nl waarin wij feiten delen over anime. In deze blogs kun jij leren over wat anime inhoud en welke bijzondere termen, genres en kenmerken dit medium heeft.

Lees je de andere lessen ook?

Bekijk hier alle Anime School blogs!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

3 reacties

 1. Tom VR schreef:

  Een heel mooie afgewerkte en informatieve site vind ik dit. Het is voornamelijk door Netflix dat ik mij (eindelijk) meer ben gaan interesseren voor anime. Eigenlijk grappig dat Aggretsuko de serie was die de deur opende. Daarna One Punch Man . Maar toen ik Saiki K. ontdekte was er geen weg terug 😉
  Ook Dragon Pilot vond ik waanzinnig goed.
  Eveneens reeds gekeken: Violet Evergarden , Erased, High Score Girl, Kakegurui.
  Tom (39)

  • Yasumi schreef:

   Hallo Tom. Dankjewel voor het compliment. Leuk dat je Anime dankzij Netflix hebt ontdekt. En dat klopt…als je het eenmaal ontdekt hebt, is er geen weg meer terug. Hopelijk ontdek je nog meer anime series 🙂

 2. Eline schreef:

  Leuk artikel, slice of life is misschien wel m’n favoriete genre. Zo heb ik echt genoten van Free!, Your Lie in April, Natsume Yuujinchou. Anohana, Non Non Biyori… Silver Spoon staat nog op m’n lijstje en hoop ik dit jaar te kijken 🙂

Vermeldingen

 • Yasumi
 • Tom VR
 • Eline

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: