Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Dr. Stone: deze anime zou er niet zijn zonder wetenschap!

Dr Stone shounen anime over wetenschap

Als je het mij vraagt, is Dr. Stone de anime van 2019. Terwijl er in dat jaar heel veel gave anime uit kwamen, heb ik lang niet zo veel plezier gehad als met een serie. Dat had ik niet verwacht. Ik wist sowieso niet zo goed wat ik moest verwachten van een shounen serie waarin de wereld wordt teruggestuurd naar een soort steentijd. Hoe hou je een serie spannend wanneer niet de spierballen, maar de wetenschap de dienst uit moet maken? Dr. Stone laat zien hoe dat moet. En geloof me: de serie is 100 miljard keer zo geniaal!

Het is een doodnormale schooldag. Althans, niet helemaal voor Taiju Ooki. Hij is er eindelijk klaar voor om verkering te vragen aan Yuzuriha Ogawa. Net wanneer hij zijn liefde voor haar wil uitspreken, ziet hij een vreemde gloed boven de stad achter haar. Binnen enkele seconden zijn hij, Yuzuriha en alle andere mensen in steen veranderd.Een paar duizend jaar later wordt hij wakker en ziet hij dat de moderne wereld niet meer bestaat. De natuur heeft de macht volledig overgenomen. Tussen allemaal standbeelden van mensen, komt hij één levend persoon tegen: zijn beste vriend Senkuu. Senkuu heeft gezocht naar een manier om mensen te bevrijden uit de stenen bevriezing en het is hem eindelijk gelukt. Taiju is de eerste persoon die hij heeft bevrijd!

De twee vrienden maken een groot plan om alle mensen te redden. Taiju met zijn spierkracht en Senkuu met zijn grote wetenschappelijke kennis. Echter, worden hun plannen op de proef gesteld door de verschillen van ideologie bij de mensen die ze ontwaken.

Beoordeling

Dr. Stone

Date published: 5 July 2019

Episode number: 24/24

Part of season: Seizoen 1

Author: Riichiro Inagaki (verhaal), Boichi (tekenaar)

Production company: TMS Entertainment, TOHO Animation, Shueisha

Director(s): Shinya Iino

Actor(s): Yuusuke Kobayashi (Senkuu), Manami Numakura (Kohaku), Gen Sato (Chrome), Yuuichi Nakamura (Tsukasa), Makoto Furukawa (Taiju)

Genre: avontuur, sci-fi

Overall
8/10
8/10
 • Verhaal - 7/10
  7/10
 • Personages - 9/10
  9/10
 • Animatie & tekenstijl - 8/10
  8/10
 • Geluid & soundtrack - 7/10
  7/10
 • Amusement - 9/10
  9/10
Sending
User Review
0 (0 votes)

Fascinerende ode aan de creaties van de mens.

Meteen vanaf het begin was ik erg geïntrigeerd door de serie. De manier waarop de setting, personages en de aanstaande conflicten worden geïntroduceerd is fantastisch. Ik kan niets zeggen over de details, omdat ik dan de loop van de eerste paar afleveringen zou verklappen. Die introductie geeft de serie precies de spanning die nodig is om het hele verhaal interessant te houden. Je moet van Dr. Stone namelijk niet verwachten dat de serie vol zit met actie. Die is er niet veel. De spanning zit hem in of het de personages lukt om een bepaalde uitvinding te maken.

In dat opzicht zie ik Dr. Stone meer als een ode aan de wetenschap. De setting is te vergelijken met de steentijd, dus alle moderne technologie die we vandaag de dag kennen is daar verdwenen. Het is ontzettend leerzaam om het proces te zien waarmee ze bepaalde chemicaliën herontdekken en metalen maken. Dat klinkt allemaal niet zo interessant, maar de serie kijkt heel makkelijk weg. Dat zegt iemand die onvoldoendes scoorde tijdens scheikunde. Had ik deze serie toen maar 😞

Ik besefte me tijdens het kijken van deze serie, hoe indrukwekkend de vanzelfsprekende dingen eigenlijk zijn. Bijvoorbeeld elektriciteit en telefoons.

Leren over scheikunde zonder dat je het door hebt

Dr. Stone is een serie van de meest bizarre gezichtsuitdrukkingen. De reacties die de personages vaak hebben zijn zo overdreven dat het hilarisch is. Zelfs reacties op heel herkenbare dingen zijn op die manier uitvergroot. Het verveeld geen moment. Er wordt ook regelmatig gewezen op bekende memes of muziek. Sommige zijn zo mooi gedaan dat ik bijna op de grond viel van het lachen XD. Zo is dit een serie die je vooral veel plezier en humor brengt. De uitvindingen die ze maken in de serie zijn heel realistisch, maar voor de rest is het een krankzinnige serie. Ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven…

Op die manier heb je eigenlijk niet eens door dat je iets leert over scheikunde. Is het een idee om deze serie naast Cells at Work te zetten in de categorie ‘leren met anime’?

Actuele conflicten en discussies.

Vrij snel was ik verliefd op de personages in deze serie. De dynamiek tussen de verschillende persoonlijkheden is leuk om te zien. Ze zijn vrij realistisch, ondanks de grote hoeveelheid humor. Er zit een grote portie conflicten in de serie die, als je er over nadenkt, best serieus is. Zo kun je in de ideologieën van Senku en de uiteindelijke vijand van beide kanten iets in vinden waar ze gelijk in hebben.

Dr. Stone kan goede discussies opwekken over de invloed van de mens op aarde. De serie schijnt licht op de slechte effecten van onze uitvindingen, maar ook de goede kanten. Elk voordeel heeft zijn nadeel, is een zin die je vaak kunt gebruiken als je conclusies wil trekken uit de conlicten die in de serie ontstaan.

Puur vermaak.

Mijn conclusie over Dr. Stone is dat het puur entertainment is, waar je wat van kunt opsteken. Iedereen kan er iets van meenemen. Of het nu gewoon een plezierig avondje anime kijken is, of wat extra kennis over de gewoonste zaken die de mensheid kent zoals cola en suikerspin.


Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

No Responses

 1. 18 maart 2020

  […] met aandacht voor de kleding en expressies, en de randen zijn extra dik aangezet (net als in Dr. Stone), maar dit geeft juist een mooi effect in de zachte omgevingen en schreeuwt niet. Ook een lust voor […]

 2. 12 september 2021

  […] veel… sequesl! Mijn hemel. Attack on Titan, The Promised Neverland, Dr. Stone… en wat nog? Oh ja! Re:Zero, Cells at Work, Tensura. Uhm, dan heb je nog The Quintessential […]

Vermeldingen

 • Winter 2021: 3 nieuwe anime die je moet zien deze winter! - Animeazing.nl
 • Toilet-bound Hanako-kun, een kleurrijk spookverhaal | Animeazing.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: