Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Hell’s Paradise: is dit een van de nieuwe ‘Big Three’?

Hell's Paradise recensie blogheader.

Het is de hoogste tijd om de actuele anime te bespreken. Maar waar is die anime preview van dit seizoen gebleven? Daar heb ik in dit artikel een huishoudelijke mededeling over. Verder is dit mijn recensie over Hell’s Paradise. Deze serie wordt al als één van de ‘big three’ van nu beschouwd. Is dat verdiend? Ik heb veel te bespreken in dit blog!

Als ik door het raam naar buiten kijk, zie ik een roze wolk. De Japanse kers staat nu vol in bloei. Voor mij persoonlijk is de lente dan pas echt begonnen. Ook andere bloemen staan in de tuin te bloeien. Dat geeft mij een opgewekt gevoel.

Maar de vrolijke kleuren staan in contrast met andere gevoelens die ik heb op dit moment. Ik wil er hier niet te veel over praten, maar privé heb ik wat zorgen die voorrang hebben op het schrijven van artikels. Ongetwijfeld komt het goed. Anime helpt een handje om mijn aandacht in iets positiefs te steken. Of…?

Copyright: JIGOKURAKU © 2018 by Yuji Kaku/SHUEISHA Inc.

Wat is Hell’s Paradise?

Hell’s Paradise is een dark fantasy anime die gaat over ‘Gabimaru the Hollow’. Hij is een ninja uit het Iwagakure dorp en staat bekend als een kille moordenaar. Nu is hij ter dood veroordeeld. Moe van moorden en verraad, stribbelt hij niet eens tegen. Maar geen enkele executiemethode blijkt te werken. Tot grote frustratie van de executie-meesters en Gabimaru zelf.

‘Asaemon the Decapitator’ is een bekende beul, die is opgeroepen voor deze taak. Asaemon Sagiri, zoals ze heet, moet erop toezien dat de doodstraf succesvol wordt uitgevoerd. Ze doet Gabimaru realiseren dat hij wél een reden heeft om nog te willen blijven leven. Ze biedt hem dan een pardon aan. In ruil daarvoor moet hij naar een eiland. En niet zomaar een eiland! Men gelooft dat het eiland ‘Het Paradijs’ is, waar een onsterfelijkheidselixer te vinden is.

Maar natuurlijk zijn er adders onder het gras. Mensen die eerder naar het eiland gestuurd werden, kwamen nooit levend terug.

Goed om te weten over Hell’s Paradise.

  • De Japanse titel is ‘Jigokuraku’.
  • Yuuji Kaku is de auteur van de manga.
  • De manga verscheen tussen 22 januari 2018 en 25 januari 2021 in het Japanse stripmagazine ‘Shounen Jump+’.
  • Met 13 volumes is de manga compleet.
  • Je kunt de Engelstalige versie van de manga kopen via bol.com*.
  • De Hell’s Paradise anime is te streamen op Crunchyroll.
  • Studio MAPPA produceert de animatie
Copyright: JIGOKURAKU © 2018 by Yuji Kaku/SHUEISHA Inc.

Herkenning in anime zoals Hell’s Paradise

Dark fantasy anime zoals Hell’s Paradise leggen de contrasten bloot die in de echte wereld ook voorkomen. Hoe bizar de uitgebeelde werelden ook zijn, je voelt bepaalde herkenning. Het is als een spiegel die bekende concepten reflecteert in een andere context. En een goede anime laat je over die concepten nadenken, al is dat maar heel subtiel.

Denk bijvoorbeeld aan je tijd op school. Je hebt misschien van je ouders, leraren en andere volwassenen om je heen wel eens gehoord, dat de wereld aan je voeten ligt. De schat – bijvoorbeeld een succesvolle carrière ligt voor het oprapen. Maar de realiteit is altijd anders. De echte wereld is bezaaid met uitdagingen en valkuilen. Je komt meer side-stories en filler arcs in RL tegen, dan in alle shounen anime bij elkaar!

De context waarin “Jujutsu Kaisen” en “Chainsaw Man” zijn uitgekomen, maakt deze series daarom des te succesvoller. Dit geldt ook voor vergelijkbare voorgangers zoals “Attack on Titan” en “Vinland Saga”.

En het is de aantrekkingskracht van huidige Weekly Shounen-topper nummer drie. Maar voordat ik mijn mening geef over deze serie duik, wil ik eerst iets anders kwijt.

Copyright: JIGOKURAKU © 2018 by Yuji Kaku/SHUEISHA Inc.

De uitdaging van recensies schrijven.

Jij hebt meer aan een oprechte mening over Hell’s Paradise, toch?

Dit seizoen zou ik net zoals altijd een preview uitbrengen van de interessantste anime series van dit voorjaar. Maar al langere tijd worstel ik met de vorm van deze blogs. Iets zat mij niet helemaal lekker. “Heb jij er echt wat aan?”, “kijk ik deze anime zelf wel?” – deze en andere vragen zaten mij dwars. Maar wat is de oplossing?

Het antwoord op die vraag heb ik nog niet echt. In ieder geval vind ik het leuker om geïnformeerde blogs te schrijven. Daarom had ik al besloten om de preview artikels later te schrijven. Van elke aanrader zou ik al minstens 1 aflevering gezien hebben. Maar dit is van een aantal dingen afhankelijk:

  • Hoeveel anime kijk ik dat seizoen?
  • Zijn de anime die ik heb gekozen makkelijk legaal te kijken?
  • Wil ik er later nog een recensie over schrijven?

Dan stuit ik meteen op de problemen: de ene keer kijk ik maar één serie. Nu volg ik er maar liefst 8! Als ik het druk heb, kijk ik dat seizoen misschien helemaal geen actuele anime. Of binge ik de series later. Dit maakte het altijd een uitdaging om een preview te schrijven die voor mij “goed” voelde.

In bepaalde opzichten gelden voor recensies dezelfde uitdagingen, maar kan ik wat vrijer bepalen hoe ik de artikels aanpak.

“Wanneer heb ik voor het laatst veel recensies geschreven?”

Vaak kom ik er tijdens het schrijven van een preview achter, dat een interessante serie op geen enkele platform in Nederland te zien is. ‘Insomniacs After School’ is het voorbeeld van dit seizoen. Daar ben ik natuurlijk erg gefrustreerd over. Kan ik die aanrader weer van mijn lijstje schrappen.

De anime Insomniacs After School is momenteel niet legaal beschikbaar in Nederland. Jammer! 😫

En tenslotte blijkt regelmatig dat ik uiteindelijk die recensies niet meer kan schrijven. Ze blijven zo lang als een verzameling aantekeningen liggen, dat ik vergeet wat ik er precies over had willen zeggen.

Het feit dat ik naast anime kijken, ook iets moet schrijven, brengt mij soms in tijdnood! Luxe probleem, much?! Dit is en blijft voornamelijk een hobby. Het moet wel leuk blijven. En ik vind het niet leuk dat ik de laatste tijd weinig gepubliceerd heb.

Wanneer heb ik voor het laatst echt veel recensies geschreven? Ik denk dat ik de recensies per jaar amper op twee handen kan tellen. Dat is te weinig!

Dan gaat hier toch iets niet goed? 😂

“Ik wil terug naar de roots van deze website.”

Het heeft hier altijd voornamelijk gedraaid om de recensies. Alle andere artikels waren bijzaak. Als ik tijd had om dieper research te doen, kwam er een informatief blog of een gedetailleerde analyse van een complete anime serie.

Ik vind het allemaal leuke onderwerpen om over te schrijven, maar ik kan niet alles tegelijk. Ik moet leren mijn tijd beter te verdelen.

Over het algemeen kost het minder tijd om een recensie te schrijven, wanneer ik niet uitgebreid over de details hoef te praten. Dat is niet erg wanneer ik niet wil dat deze recensies spoilers bevatten. Ideaal voor anime die actueel zijn, niet waar?

Een radicale verandering!

Tijdens mijn Paasvakantie begon ik er serieus over na te denken. Ik zag allerlei ideeën voor me die beter zouden werken, dan de manier waarop ik het tot nu toe gewend was te doen. Daarom heb ik besloten om mijn blogs radicaal te veranderen.

Ik stop voorlopig met het schrijven van de previews. Zo wil ik mezelf meer ruimte geven om te experimenteren met nieuwe ideeën. Dit is ook wel nodig, want gedurende de tijd dat ik in het buitenland woonde, heb ik weinig écht veranderd aan de inhoud van mijn blogs. Daar is het nu tijd voor.

Het is ook nog maar de vraag of ik veel zal schrijven over actuele anime series. Dat is afhankelijk van de factoren die ik hierboven al noemde. Gelukkig zijn er altijd nog de series die treurig op mijn backlog staan.

Om recensies vlotter te kunnen schrijven, pas ik voor de komende artikels een nieuwe, maar voor jou misschien een hele bekende regel toe.

Copyright: JIGOKURAKU © 2018 by Yuji Kaku/SHUEISHA Inc.

“De Three-Episode-Rule”

Als je al langer naar anime kijkt dan vandaag, dan ken je deze regel vast wel. Hoewel ik niet compleet mee eens ben met die regel, vind ik het wel makkelijk om deze regel toe te passen bij mijn artikels. Dit fenomeen komt voort uit de mening van veel fans, dat een serie vaak pas na 3 of 4 afleveringen echt goed op gang komt.

Dit betekent dat ik voortaan minimaal 3 afleveringen gekeken heb voordat ik een artikel publiceer. Komt het even mooi uit, dat ik zo laat ben.

“Smoesjes!” – Nee, ik verzin geen smoesjes. Echt niet, hoor!

Dit heeft ook als resultaat dat ik misschien weer makkelijker en vaker een recensie kan publiceren. Is dat een garantie? Nee, dat ook weer niet.

Hoe dan ook, ik merk dat ik meer kan vertellen over de anime series, wanneer ik ze zelf ook daadwerkelijk kijk. Jij hebt ook meer aan een oprechte mening, toch? Zo kan ik je bijvoorbeeld meer vertellen over Hell’s Paradise.

Nu ik mijn huishoudelijke mededeling gedaan heb, ga ik dat doen.

“Hè, hè!” – Ja, ik hoor je wel denken! 😉

Tournament Arc de anime?

De premise van Hell’s Paradise zorgt voor ‘battle-royale’-achtige gevechten. Dat geeft voldoende actie, en de nodige twists die het plot op weg helpen.

Fans van zogenoemde ’tournament arcs’ in shounen anime zullen zich wel vermaken met deze serie. Maar ik vind het tot nu toe lastig om iets voor de personages te voelen, waardoor ik het gevoel heb dat de gevechten er meer zijn voor de show.

Ik keek er lang naar uit, maar eerlijk gezegd valt de anime mij een beetje tegen. Of had ik te hoge verwachtingen? Voor deze serie is die drie-afleveringen-regel wel toepasselijk, want het duurde voor mij zo lang om goed in het verhaal te komen.

Hoog “tell, don’t show” gehalte

Mijn teleurstelling komt met name door de vele dialoog. Ik heb niets tegen veel dialoog. Er bestaat namelijk ook goede dialoog. Verder snap ik dat info dumps nodig zijn in een serie als dit. Maar dat kan ook op een visuele manier gebeuren.

De serie is veel ‘tell, don’t show’. En ik weet nog niet of dit expres is, of gewoon slecht geschreven. De andere twee van dit duistere anime trio doen dit punt beter.

Ook vind ik geen enkel personage echt interessant. Dat is jammer, want op zich is Gabimaru wel een type shounen hoofdpersonage dat ik graag mag. Het boeiendste personage vind ik dan Asaemon Sagiri.

Op het moment van schrijven is net aflevering 6 verschenen en dat vind ik de beste aflevering tot nu toe. Deze aflevering is een perfecte afronding voor haar karakterarc. Hiermee is zij, in ieder geval nu, mijn favoriete personage.

Copyright: JIGOKURAKU © 2018 by Yuji Kaku/SHUEISHA Inc.

Setting prikkelt de nieuwsgierigheid

Ondanks de kritiek die ik heb over het dialoog en de personages, vind ik de setting van Hell’s Paradise wel interessant. Elke aflevering is fascinerend genoeg, waardoor ik wel verder wil kijken. Het is een bizarre setting. Zo nu en dan maakt de serie mij heel ongemakkelijk. De monsters die ze tegen komen op het eiland zijn erg creepy!

Natuurlijk is de animatie van hoge kwaliteit. We spreken hier over Studio MAPPA. Maar toch. Ik heb een matige indruk van de serie.

Hell’s Paradise de beste anime van nu? Mwa…”

Hell’s Paradise wordt door fans al een van de ‘Dark Trio’ genoemd. De andere twee series zijn ‘Jujutsu Kaisen’ en ‘Chainsaw Man’. Als ik het grote trio dan moet vergelijken, staat Hell’s Paradise op de derde plaats. Maar de serie komt nog niet in de buurt van de beste shounen ooit, want dan moet die het in mijn geval opnemen tegen ‘Gintama’ en ‘Noragami’.

Dus de top drie van nu? Misschien. De beste allertijden? Ik zeg: nee. Ik kan alleen maar concluderen dat Hell’s Paradise – ik wil steeds Hell’s Kitchen schrijven 🤭 – een shounen actie serie is die tot nu toe weinig verrast.

Er zijn voldoende plottwist om het voor mij interessant te houden. Maar ik ben het nog niet eens met de 8,5 die MAL-list gebruikers geven. Misschien verander ik nog wel van mening als we verder zijn in de serie. Wat denk jij?


Animeazing.nl socials!

Je kunt Animeazing ook vinden op social media. Volg en krijg een kijkje achter de schermen! Praat mee en wees als eerste op de hoogte van nieuws en winacties.

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: