Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

IFFR 2023: anime regisseur Yuasa Masaaki bezoekt Nederland!

IFFR 2023 met Yuasa Masaaki blog header

Het is januari en weet je wat dat betekent? IFFR 2023! Het Internationaal Film Festival Rotterdam vindt weer plaats van 25 januari tot en met 5 februari. Na twee karige coronajaren, waarbij het filmfestival vooral online mocht plaatsvinden, is het dit jaar in volle kracht terug. Tijdens deze editie is Yuasa Masaaki op bezoek. In dit artikel wil ik je graag iets meer vertellen over de regisseur én daarna geef ik je ook nog een paar kijktips mee voor het filmfestival.

Yuasa Masaaki

Yuasa Masaaki is één van de meest gerespecteerde anime regisseurs van dit moment. Hij staat bekend om zijn experimentele animatiestijlen. Niet één Yuasa film of serie is hetzelfde. Hij begon zijn carrière bij series zoals ‘Chibi Maruko-chan’ (1990 – 1992) en ‘Crayon Shin-chan’ (1992 – heden). In 2004 maakte hij zijn regisseursdebuut met de cultfilm ‘Mind Game’.

Verder regisseerde hij de televisieseries ‘Kemonozume’ (2006), ‘Kaiba’ (2008) en ‘The Tatami Galaxy’ (2010). In 2013 publiceerde hij de shortfilm ‘Kick Heart’, dat door crowdfunding werd gefinancierd. Tijdens de productie van deze korte film stelde producer Eunyoung Choi voor om de studio Science SARU op te richten. En zo geschiedde.

Met Science SARU regisseerde hij voor zowel film als televisie. Hij begon met een aflevering van de Amerikaanse animatieserie ‘Adventure Time’ in 2014. Daaropvolgend heeft hij de volgende titels geregiseerd:

IFFR Talk

Een vast onderdeel van het filmfestival zijn de IFFR Talks. Daarin delen filmmakers hun visie op de kunst van hun vak. Yuasa Masaaki zal tijdens zo’n Talk op vrijdag 27 januari zijn ervaringen delen. In de coronajaren waren de IFFR Talks online te zien, maar dit jaar zijn ze weer alleen fysiek te volgen.

Filmstill uit ‘INU-OH’ (2021).

Nederlandse première van INU-OH

Deze film heb ik alvast mogen zien en het is een absolute topper. Het is een verfilming van Hideo Furukawa’s boek ‘The Tale of the Heike: The INU-OH Chapters’. Dit boek is weer gebaseerd op het 12e-eeuwse ‘The Tail of the Heike’, ook wel bekend als ‘Heike Monogatari’. Dit verhaal vertelt over de clash tussen de Genji en de Heike clan. Na een lange periode van glorie, raakt de clan in verval en wordt verslagen in 1185.

De nieuwste film van Yuasa Masaaki, ‘INU-OH’ kwam in 2021 uit in Japan en heeft tijdens het festival de Nederlandse première. De brede release van de film is 16 maart.

De film gaat over de blinde biwa speler Tomona en Inu-Oh, een Noh-acteur die hij ontmoet en bevriend. Het is een geanimeerde rockopera die al je zintuigen doet zinderen. Eigenlijk zijn woorden niet genoeg. Om de sensatie goed tot zijn recht te laten komen, moet je ‘INU-OH’ echt in de bioscoop zien.

Filmstill uit ‘Mind Game’ (2004).

Debuutfilm Mind Game

‘Mind Game’ uit 2004 is Yuasa’s debuutfilm. Deze film is verheven tot cultstatus en is een psychedelische ervaring. Het is een verfilming van Robin Nishi’s manga over Nishi en Myon, die gangsters bestrijden en steeds met de dood flirten. Het is een surrealistische zoektocht naar identiteit. In de film gebruikt de regisseur zowel handgetekende als moderne technieken.

Filmstill uit ‘Japan Sinks 2020’ (2020).

Japan Sinks 2020: Theatrical Edition

Tijdens IFFR 2023 is er een speciale theater editie te zien van de Netflix-serie ‘Japan Sinks 2020’. In mijn ogen is het één van Yuasa’s interessantste werken. Het is een gemoderniseerde verfilming van de Japanse literaire klassieker ‘Japan Sinks’ van Sakyo Komatsu.

Het verhaal volgt de jonge atlete Ayumu Mutoh en haar familie die een reeks rampzalige aardbevingen moeten doorstaan. Tijdens hun chaotische vlucht krijgen ze te maken met de beste en slechtste kanten van de mens. Ayumu en haar broertje Go moeten leren omgaan met verlies.

‘Japan Sinks 2020’ geeft aandacht aan zware thema’s zoals xenofobie en klimaat. Het verhaal zet de (Japanse) samenleving een spiegel voor. Tegelijkertijd verbergt de film een boodschap over veerkracht en hoop.

Filmstill uit ‘Lonely Castle in the Mirror’ (2022).

Internationale première van Lonely Castle in the Mirror

Tenslotte wil ik één film aanraden die niet van Yuasa Masaaki is. ‘Lonely Castle in the Mirror’ is een film uit 2022 van Hara Keiichi. Hij heeft ook de film ‘Colorful’ uit 2010 geregisseerd. Tijdens IFFR 2023 heeft de film zijn internationale première! Het is een verfilming van de roman ‘Kagami no Kojou’ van Tsujimura Mizuki.

‘Lonely Castle in the Mirror’ gaat over Kokoro, een verlegen en angstig kind van afstandelijke ouders. Ze kan zich er niet toe zetten naar school te gaan en trekt zich vaak terug op haar kamer. Dan gaat plotseling haar passpiegel schijnen en wordt ze naar een majestueus kasteel gebracht. Daar ontmoet ze nog zes andere scholieren. Wolf Queen, de beheerder van het eiland, geeft de groep een opdracht: vind de verborgen sleutel en je mag een wens doen.

Wees snel voor kaartjes!

Op het moment van schrijven zijn er nog tickets beschikbaar voor de Talk van Yuasa Masaaki en de hier genoemde films. Toch raad ik je aan om snel te beslissen, want je weet tegenwoordig nooit hoe snel die uitverkocht raken. Bezoek de website van IFFR voor meer informatie!

Je kunt natuurlijk ook eerst naar de Anime Bioscoop Agenda gaan. Daar vind je een handig overzichtje van alle anime films die op IFFR 2023 te zien zijn.


Dat was het weer!

Vond jij dit leuk? Het grootste compliment is een fooi! Deze website draait op passie en plezier, maar het onderhouden van een website kost geld. Dankzij jouw bijdrage kunnen we Animeazing.nl elke dag ietsje beter maken. Dankjewel o((>ω< ))o


Like onze Facebook pagina of volg ons Twitter.

Wil je nog iets kwijt? Reageer hier beneden!

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: