Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Het legendarische verhaal Van X Japan – Interview met Yoshiki over We Are X!

Interview met Yoshiki over X Japan en We Are X documentaire

Mijn eerste aanraking met Japanse muziek was dankzij vrienden. Behalve dat zij net als ik veel naar anime keken, luisterden ze vaak naar bands zoals X Japan, Miyavi en Dir en Grey. Mijn eigen eerste liefde als het gaat om J-rock, is ongetwijfeld Gackt. Maar mijn respect van X Japan is minstens zo groot. Ik denk niet dat je zich precies kunt voorstellen hoeveel opwinding, angst en trots ik tegelijk voelde toen ik werd uitgenodigd om met de leider van deze grootse Japanse band te interviewen. Vlak voor de voorpremière van ‘We Are X’ had ik een inspirerend interview met Yoshiki.

Eerlijk gezegd wist ik voor het interview met Yoshiki en het zien van de documentaire niet zo heel veel over X Japan. Natuurlijk kende ik de band en de muziek. Het is niet voor niets de grootste rockband van Japan. Maar de ontmoeting heeft mij enorm geïnspireerd. Ik ga in dit artikel niet vertellen wat je ook op Wikipedia kunt vinden over de band. Bovendien leer je in deze film veel meer. Nee, ik richt mij op het gesprek die hij de groep interviewers en ik had.

X Japan wordt gezien als de pionier van Visual Kei, afgeleid van glamrock. Bands zoals Dir en Grey en Mucc werden door hen geïnspireerd. In veel opzichten is X Japan beïnvloed door westerse bands zoals Kiss, Led Zeppelin, Queen en Iron Maiden. “Als de mannen van X Japan geboren waren in Engeland of de VS, en Engels zongen, waren ze misschien wel de grootste band van de wereld,” zegt Gene Simmons in ‘We Are X’. Ook onder andere Stan Lee en Marilyn Manson komen aan het woord in de film.

Het ziet ernaar uit dat de documentaire X Japan doet herleven. In de topjaren vanaf de oprichting in 1982 tot het uiteenvallen in 1997, kon de band niet opboksen tegen de ongeschreven regels van de Engelstalige rockwereld. De westerse fans hebben X Japan vooral leren kennen door de band bij toeval te ontdekken. Bijvoorbeeld dankzij anime. Forever Love was de theme song van de film X/1999. Scarlet Love zou je kunnen kennen van de 2011 film Buddha. Of misschien van de soundtrack Saw I.V..

Schopte Yoshiki ooit Metallica uit de studio?

(Yoshiki tijdens een Q&A die avond)

“(in het Nederlands) Klopt! *laughs*

Destijds had een geluidstechnicus in Los Angeles het over een studio met een geweldig drumgeluid. Dus ik wou daar opnemen, maar de studio was volledig geboekt omdat Metallica daar het album Black aan het opnemen was. Ik heb gewacht tot ze met het album klaar waren, maar iemand anders begon de studio al te boeken. Toen dacht ik ‘wat moet ik nu?’. Dus ik kocht de studio.”

Op een zomerse, zonovergoten maandagmiddag in oktober vind ik mij in onze hoofdstad. Er staat mij een bijzondere ontmoeting te wachten, maar dat moet nog tot me doordringen. De dag gaat in een roes voorbij. Gelukkig laat het verhaal van X Japan een blijvende indruk achter. Of je de band al 10 jaar of langer volgt, of er nog nooit iets over gehoord hebt. “X Japan is de grootste band waar je nog nooit van gehoord hebt,” is één van de vele quotes uit de film die bij mij zijn blijven hangen. We Are X is interessant voor iedere muziekliefhebber, ook als je nog nooit van X Japan hebt gehoord. Dit is een hele goede introductie. Maar het is veel meer dan dat. Het verhaal van de band kan inspirerend zijn voor het leven zelf.

Het verhaal van X Japan is heel dramatisch.

We Are X documentaire

Yoshiki schrijft en componeert de muziek van X Japan. Zijn vader pleegde zelfmoord toen hij 11 was. Maar het dramatische verhaal houdt hier helaas niet op. De band viel in 1997 uit elkaar doordat zanger, en Yoshiki’s jeugdvriend, Toshi de band om dubieuze redenen verliet. Toshi werd gebrainwasht door een sekte. Een paar maanden later stierf gitarist hide in verdachte omstandigheden. Zelfmoord of een bizar ongeluk?

In 2007 herenigde de band zich – mét Toshi. In 2011 pleegt bassist Taiji zelfmoord.

Ongetwijfeld is het juist die pijn, die de band voortdrijft.

Zag Yoshiki het succes van We Are X aankomen?

“Veel mensen zeiden mij dat “het geweldig materiaal is voor de documentaire”, maar ik had niet verwacht dat het zo veel reactie zou opwekken. We hebben de film gemaakt omdat we denken dat ons verhaal mensenlevens kan redden. Dat is de reden dat ik besloot dit te doen, niet voor promotie of iets dergelijks”.

Amper vijf maanden geleden onderging Yoshiki nog een nek operatie en nu reist hij door Europa (10 landen) om We Are X te promoten. “Ik ben nog herstellende. Mijn nek is pijnlijk en op bepaalde plekken voelt het vreemd, maar voor mijn gevoel heb ik een missie,” vertelt Yoshiki aan mij en enkele collega’s. Ondertussen slaapt hij nauwelijks. Op het moment van schrijven kwam een bericht binnen dat hij zijn verschijning in IJsland moest afblazen nadat hij was ingestort. Zijn ongelofelijke passie en veerkracht is al iets wonderbaarlijks. 

Zwoegen voor buitenlands succes

“Het is mijn droom om naar het buitenland te gaan. En het was ook de droom van hide en Taiji, zoals ik vertel in de film. Zolang ik dit doe, komen meer mensen te weten over X Japan. Uiteindelijk leren ze ook hide en Taiji kennen. Ik wil hun nalatenschap verspreiden. Dit moet ik doen. Ik kan niet stoppen.”

De film schetst een beeld van de emotionele band tussen X Japan en de fans. Van de traditionele “We are X!” kreten, die tijdens optredens wekken een gevoel van eenheid opwekken, tot heftige reacties van fans op het vertrek van Toshi en het overlijden van Hide (in de band gespeld als ‘hide’, zonder hoofdletter).

Maar over de gebeurtenissen zelf praten is niet makkelijk, “er waren een aantal interviews nodig voordat ik mijn hart openstelde voor de regisseur en producers. Het werd bijna een soort therapie. Steven Kijak is een geweldige regisseur. Mijn gevoelens zijn in de film gestopt.”

“De onderwerpen waar we over spraken in de film, daar werd jaren niet over gesproken. Het was goed om geconfronteerd te worden met dat feit zodat ik – zodat wij allemaal vooruit konden. Het was haast noodzakelijk. Er moest over gesproken worden, film of niet.”

Het nieuwe album komt er écht.

De gebeurtenissen van de afgelopen 20 jaar zijn ook inspiratie voor het nieuwe album. Dat wordt verwacht in het voorjaar van 2018. “Niemand gelooft het, maar het is 99% klaar,” reageerde Yoshiki lachend op een vraag tijdens de Q & A na afloop van de filmvertoning. Ook tijdens het interview kon hij ons verzekeren dat het album bijna af is.

“Ik moet alleen nog terug naar de studio voor de laatste puntjes. Het is alleen heel moeilijk om er tijd voor te vinden. Ik leef min of meer in de lucht. Ik heb een opnamestudio nodig in het vliegtuig. Dat moet uitgevonden worden.”

Het album zal recente singles Jade en Born to be Free bevatten, nieuwe nummers. Hij kon niet vertellen op welke hij het meest trots is, “alle liedjes zijn als mijn kinderen. Ik kan niet zeggen “jij bent mijn favoriet!””, maar hij klonk verheugd over zijn nieuwe album.

“Sommige zijn hard. Sommige melodieus. Een aantal nummers die ik schreef voor het nieuwe album zijn mooi. Er is er één van 10 minuten lang, die vind ik wel wat.” Het duurt nog wel even voor het nieuwe album er is, maar ik vertrouw op zijn woorden dat we niet zullen worden teleurgesteld.

Verdere toekomstplannen?

“Na het uitbrengen van het nieuwe album, willen we graag een wereldtour doen. Uiteraard moet ik eerst gezond zijn. Volgens mijn dokter is het op dit moment onmogelijk voor mij om te drummen. Ik moet een manier vinden. Anders moet ik opnieuw mijn nek laten opereren. Dat vind ik wel eng.”

We Are X interview Yoshiki

Alles is mogelijk.

Ondanks het dramatische verhaal van de band, heeft de documentaire in mijn ogen een positieve en hoopvolle ondertoon. Want als er één ding duidelijk is, is dat X Japan er nog is. En Toshi is er weer bij. “Alleen het headbangen, dat zou ik niet opnieuw doen,” reageerde Yoshiki op de vraag of hij bepaalde dingen anders zou doen als hij terug kon.

“Niets is onmogelijk. Alles is mogelijk. Als wij terug kunnen keren uit… uit de hel. Na alles wat er gebeurd is, zijn we er nog. Dus geef niet op!”

Zitten er meer samenwerkingen met anime in het verschiet?

“Misschien doen we nog wel zoiets,”

Wie zal het zeggen. In ieder geval zou het verhaal van X Japan het ook goed doen in een anime, vind je ook niet?

Koop We Are X!

Ik adviseer je één ding: koop de documentaire We Are X. Zelfs als je X Japan niet kent. Dit verhaal kan levensredden. In ieder geval heeft de ontmoeting met Yoshiki mijn perspectief op het leven flink veranderd.

Je kunt de We Are X op DVD of Blu-Ray kopen via onze vertrouwde partner CDJapan. Is zo’n collector’s edition geen mooi kerstcadeau voor de echte liefhebber?!

(Gesponsorde link: jouw klik op bovenstaande link steunt Animeazing.nl als je op deze site iets koopt!)

Bozenka

Over #anime raak ik simpelweg niet uitgepraat! Daarom deel ik mijn mening met de wereld op mijn eigen anime #blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: