Weathering With You: kan het weer buigen voor liefde?

Het klimaat verandert en Nederland helemaal overstroomt als de zeespiegel stijgt. Als je de kracht zou bezitten om dat te voorkomen, maar krijg je in plaats daarvan sneeuw in de zomer. Zou je dat wel doen? Een groot deel van Tokyo ligt maar 40 meter boven de zeespiegel. De dreiging van tsunami’s of hoog water door langdurig regenval is daar reeel. Weathering With You tikt lichtjes de klimaatdiscussie aan in deze wonderlijke film over liefde tussen twee tieners. Welk antwoord geeft Makoto Shinkai op deze actuele vraag in zijn nieuwste film?

Een bioscoopvoorstelling van een anime is in Nederland zeldzaam, maar niet uniek meer. Voor de tweede keer op rij is een film van Makoto Shinkai in verschillende steden van het land te zien. Daar ben ik ontzettend trots op. Nu nog meer, want ik woon nu in Slowakije en hier is de film helemaal niet te zien. Dan baal ik even dat Nederland zo ver weg is. Gelukkig zit ik na amper een uur in de trein in Wenen, waar Weathering With You wel te zien is. Dus begaf ik mij op een zonnige zondagochtend naar de Oostenrijkse hoofdstad. Het was alsof het Zonnemeisje me een begroeting gaf.

De bioscoop waar ik naar toe ging, is het Filmcasino in Wenen. Dat is opgericht in 1911. Het interieur heeft nog altijd die uitstraling. Klein, maar sfeervol. Een perfecte plaats om Weathering With You de eerste keer te zien. Het was een dubbele voorstelling met Your Name, dus die kwam eerst. Je kunt hier lezen wat ik van die film vind. Helemaal in stijl, kreeg ik van beide films (opnieuw) kippenvel.

Weggelopen naar de grote stad

Hodaka is het geïsoleerde eilandje waar hij is geboren ontvlucht naar Tokyo. Hij is niet met een plan gekomen. Hij heeft honger, geen baan en geen vaste plek om te slapen. Hij zoekt zich rot naar werk, maar met weinig succes. Het enige lichtpuntje is een meisje dat hem een hamburger geeft. Uiteindelijk komt hij terecht bij een maffe journalist tegen die voor een occult tijdschrift werkt. Als eerste opdracht krijgt hij de taak om de geruchten over een ‘Zonnemeisje’ te onderzoeken. Als hij even in een mentaal dieptepunt zit, ziet hij het meisje van de hamburger tent met schimmige mannen mee gaan. Hij twijfelt geen moment, grist haar mee en zo ontmoet hij Hina. En als bij een wonder, laat ze letterlijk de zon schijnen.

Opnieuw toont regisseur Makoto Shinkai en zijn team van animators prachtige beelden. Er gaat niets boven de indrukwekkende luchten in zijn films. Of de lucht nu strak blauw is met een stralende zon, of gevuld met dreigende wolken en regen dat zonder ophouden neerkomt. Zelfs het beton en asfalt in Tokyo glanst. Ik kan me ontzettend vergapen aan de beelden alleen. Maar is de film inhoudelijk even aantrekkelijk?

Radwimps hoort bij Shinkai

Ik heb het nog niet eens gehad over de waanzinnige soundtrack door RADWIMPS. Nog voor ik de film gezien had, heb ik het album minimaal 10 keer op Spotify geluisterd. De soundtrack geeft je gewoon energie. Wat mij betreft hoort RADWIMPS net zo bij de films van Makoto Shinkai, als Joe Higaishi bij Studio Ghibli films. Ik hoop van harte dat we deze combinatie nog veel voorbij zien komen.

Beoordeling

Weathering With You recensie

Movie title: Weathering With You

Director(s): Makoto Shinkai

Actor(s): Hodaka Morishima: Kotaro Daigo, Hina Amano: Nana Mori, Natsumi: Tsubasa Honda, Nagisa Amano: Sakura Kiryu, Yasui: Sei Hiraizmi, Takai: Yuki Kaji, Tomi: Chieko Baisho, Keisuke Suga: Shun Oguri

Overall
9/10
9/10
 • Verhaal - 8/10
  8/10
 • Personages - 8/10
  8/10
 • Animatie & tekenstijl - 10/10
  10/10
 • Geluid & soundtrack - 10/10
  10/10
 • Amusement - 9/10
  9/10
Sending
User Review
0/10 (0 votes)

Opnieuw jonge mensen die de elementen trotseren voor hun liefde

Die inleiding klinkt bijna hetzelfde als Your Name. Zonder de verwisselingen en met een mannelijke hoofdpersoon dit keer. Opnieuw gaat het over jongeren die zich vervreemd voelen van hun ouders of geboorteplaats. Hodaka wil een drastische verandering in zijn leven. Daarom is hij naar Tokyo gegaan. Hij wil een avontuur beleven, iets spannends. Ver weg van verplichtingen en sociale druk die ouders op de schouders van hun jongeren leggen.

Toch is Weathering With You een heel andere film. Bijna alle mogelijke thema’s die in Shinkai’s vorige films naar boven kwamen, komen terug in deze film. Sociale druk, een veranderende wereld en liefde tussen twee jonge mensen. Daarbij speelt afstand – in alle betekenissen van dat woord, een belangrijke rol. Daarom is het in deze film juist opvallend dat Hodaka en Hina bijna de hele tijd samen zijn. Dit keer moeten ze alle hindernissen overbruggen die hun relatie proberen uit elkaar te trekken. Daarom vat ik deze film op als een antwoord op alle vragen die in de vorige films naar boven kwamen.

Niet altijd makkelijk te volgen

Doordat de film verweven is met verschillende thema’s voelt de verhaallijn hier en daar chaotisch. Bij sommige scènes begreep ik de betekenis ervan niet meteen. Een opmerkelijke is bijvoorbeeld het pistool – dit wordt getoont in de trailer. De rol die het pistool speelt in het verhaal, is niet wat je verwacht. Een absolute plottwist, dat wel, maar ik moest er wel even over nadenken. Is het een compleet onrealistische manier om Hodaka’s emoties uit te drukken of is het symbolisme ervan juist ontzettend effectief? Ik ben er nog niet helemaal over uit.

Het chaotische van de dingen die Hodaka en Hina meemaken zijn namelijk wel heel realistisch. Het leven is onberekenbaar en je weet niet altijd van tevoren in wat voor situatie je terecht komt. Zeker op hun leeftijd, ben je kwetsbaar. Je kunt dan makkelijk wegglijden naar de duistere wereld van geweld, drugs en misbruik. Dit hangt als een donkere wolk over de film heen.

Vol avontuur en vlotte humor

Weathering With You tikt deze duistere thema’s, maar heel licht aan. Over het algemeen is het een zonnige jeugdfilm. Er is veel vlotte humor met uit het niets momenten zoals achtervolgingen. Zulke scènes zorgen dat de film vol zit met verrassingen en geen moment gaat vervelen. Daarom is het niet verwonderlijk dat mensen weer enthousiast de zaal verlaten. Met de ironie dat het op de terugweg heel hard regende, en een week later Storm Ciara op bezoek kwam. Met het weer valt niet te spotten, niet waar?

Weathering With You is een positieve, energieke film.

Als ik één ding kan concluderen, dan is het dat Weathering With You bezaaid is met hartstocht. De film laat zien hoe hectisch en veranderlijk het leven is. Op kwetsbare momenten in je leven, nemen de emoties het makkelijk over van je denkvermogen. Echter, schijnt boven de regenwolken toch altijd zon. Weathering With You is energiek en geeft hoopvolle antwoorden op problemen waar jongeren zich zorgen om kunnen maken. Ik zou de film als het kon nog minimaal 10 keer in de bioscoop zien.

En het antwoord op klimaatverandering? Daar is een vleugje gelatenheid in te proeven. Invloed op de natuur heeft de mens zeker, maar als ze wil kan Moeder Natuur heel hard terugslaan. Als er een land is waarin mensen dat heel goed moeten weten, dan is dat het land van de rijzende zon, vulkanen, aardbevingen en tyfoons. De optimistische noot dat de mens is vindingrijk genoeg om zich aan nieuwe situaties aan te passen, is iets waar ik me erg in kan vinden.


Like je dit?

Laat het ons weten! Dat kun je doen op verschillende manieren:

Laat je ook een reactie achter? Thanks!

Reageer op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?


%d bloggers liken dit: