Wat is anime?

Anime groeit snel in populariteit. Als je op deze pagina bent gekomen, heb je er iets over gezien, gelezen of gehoord. Netflix heeft veel anime tegenwoordig, dus dat is niet verrassend. Als je denkt aan anime, dan denk je als eerste aan namen zoals Pokémon, Dragon Ball Z, Death Note, Fullmetal Alchemist en One Piece. Dit is zomaar een greep uit de meest populaire series. Maar wat ís anime? Waar komt anime vandaan? Waar kun je meer anime kijken?

Lees deze pagina goed door en je kent de basis van wat anime is. Er is heel veel over te vertellen, maar ik heb hier de belangrijkste weetjes voor je samengevat. Dit is de anime beginnerscursus!

Definitie van anime

Wat is anime?

Anime is met de hand of met de computer gemaakte animatie afkomstig uit Japan of geassocieerd met Japan.

Anime is een kunstvorm – animatie om precies te zijn. Het woord ( アニメ ) is een afkorting voor het Japanse woord animēshon (アニメーション). Het is een leenwoord van het Engelse ‘animation’. Binnen Japan staat het woord ‘anime’ voor alle animatie. Of het nu gemaakt is door Studio Ghibli, Pixar of Disney. Buiten Japan, bijvoorbeeld in Nederland of de Verenigde Staten, wordt er specifiek gedoeld op animatie uit Japan.

Voor wie is anime?

Daar mag geen discussie over zijn. Er zijn films en series voor jonge kinderen, tieners en volwassen. Net als boeken, kun je anime netjes onderverdelen in demografiën. De termen die daarvoor gebruikt, zijn als volgt:

  • kodomomuke: voor jonge kinderen – vaak tot c.a. 12 jaar
  • shounen: voor jongens – tot c.a. 18 jaar;
  • shoujo: voor meisjes – tot c.a. 18 jaar;
  • seinen: voor volwassen mannen;
  • josei: voor volwassen vrouwen.

En zoals er anime voor alle leeftijden is, is er ook voor elke smaak een anime. Er zijn veel verschillende genres. Je hebt gewone genres zoals actie, avontuur, komedie, drama of horror. Echter, zijn er enkele unieke genres die je moet weten.

Voorbeelden van unieke anime genres

Hoe kun je anime kijken?

Er zijn allerlei manieren om anime te kijken. Je kunt veel anime dvd’s (en andere merchandise) vinden op Bol.com (gesponsorde link). Er is echter een makkelijke, en snelle manier om anime te kijken: streamen natuurlijk!

Uniek voor anime is dat veel streamingdiensten die zich focussen op anime gebaseerd zijn op ‘freemium streaming’. Dat betekent dat je gratis anime kunt kijken. Je krijgt er dan reclame bij, maar het is altijd beter dan illegaal streamen.

Hier kun je zien welke streaming services anime aanbieden:

Anime School

Deze pagina zal in de toekomst meer belangrijke weetjes over anime bevatten. Wil je niet zo lang wachten? Volg dan de rubriek Anime School. In deze rubriek wordt regelmatig een blog gepost met kennis over anime.

%d bloggers liken dit: