Wat is anime?

Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Anime zijn tekenfilms waarvan de productie plaatsvond in Japan. De animatie kan handgetekend of gemaakt zijn met behulp van een computer. De bekende anime in Nederland zijn ‘Alfred J. Kwak’, ‘Pokémon’ en ‘Dragon Ball Z’.

Als je deze pagina leest, vermoed ik dat anime nieuw voor je is. Je hebt misschien een film in de bioscoop gezien zoals ‘Your Name’, ‘Belle’ of ‘One Piece Red’. Nu zit je met allerlei vragen. Wikipedia legt veel dingen uit, maar in het Nederlands is de informatie beperkt. Gebruik de inhoudsopgave om een antwoord te vinden. Mis je toch iets? Soms word je in de tekst doorgelinkt naar een pagina waar een uitgebreidere uitleg te lezen is.

Anime (アニメ) is een Japanse afkorting voor het woord animēshon (アニメーション)

Wat betekent ‘anime’?

In Engelstalige online woordenboeken wordt meestal gesproken over ‘animatie uit Japan’ of ‘een stijl van animatie die van oorsprong Japans is’. Andere definities zijn strikter en moet anime geproduceerd zijn in Japan. Over de exacte definitie wordt dus nog flink gediscussieerd en is nog niet altijd duidelijk.

In Japan is het woord anime – geschreven in katakana als アニメ, een afgekorte vorm van het Engelse woord animation. Daar is het namelijk een verzamelnaam voor alle vormen van animatie. Daarbij wordt er niet gelet op de stijl of oorsprong. In Japan is ‘Naruto’ een anime, maar ook Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen van Disney.

Waar kun je anime aan herkennen?

‘De anime stijl’ bestaat niet. Daarom is het lastig om deze vraag te beantwoorden. Artistiek kent anime vele verschillende stijlen. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt herkennen: personages hebben grote ogen, het puntige haar heeft in veel gevallen opvallend van kleur en ze hebben vaak een kleine of helemaal geen neus.

Deze stijl is overgenomen uit manga – Japanse strips. Omdat panels in manga klein zijn, zijn ogen heel belangrijk om de emoties van personages te weergeven.

Hieronder zie je drie afbeeldingen met verschillende stijlen. De titel staat er als bijschrift onder.

Voorbeelden van anime stijlen: Dragon Ball Z.
‘Dragon Ball’
Voorbeelden van anime stijlen: Your Lie In April.
‘Your Lie In April’
Voorbeelden van anime stijlen: Pop Team Epic.
‘Pop Team Epic’

Voor wie is anime geschikt?

Het antwoord is heel simpel: anime is voor iedereen.

Er heersen nog veel misverstanden over anime. “Tekenfilms zijn voor kinderen”. Het zijn woorden die ik werkelijk heb gehoord. Aan de andere kant wordt anime vaak geassocieerd met ’tekenfilm porno’ en zeer gewelddadige scènes. Maar dit zijn slechts extremen, waar nog heel veel tussen zit. Er zijn verschillende soorten anime, gemaakt voor diverse doelgroepen.

Films van Studio Ghibli zijn prima geschikt voor jonge kinderen, maar sommige kunnen eng zijn. ‘Princess Mononoke’ zou ik bijvoorbeeld niet aanraden. Ik vind dat je als ouder de verantwoordelijkheid hebt om dit goed te controleren. Jij weet het beste, wat jouw kind aankan. Met je kind mee kijken is geen straf, toch? ????

Er zijn series die geschikt zijn voor kinderen, maar ze zijn ook niet allemaal gewelddadig.

Anime wordt gecategoriseerd op demografie. Dit is niet anders dan met films en boeken. Het is heel handig om hier naar te kijken, als je wil weten wat je kunt verwachten van een bepaalde film of serie. Er zijn vijf categoriën waar een prachtige Japanse term voor wordt gebruikt:

  • Kodomo: gericht op kinderen jonger dan 8 jaar
  • Shounen: gericht op jongens tussen 8 en 18 jaar oud
  • Shoujo: gericht op meisjes tussen 8 en 18 jaar oud
  • Seinen: gericht op mannen vanaf 18 jaar oud
  • Josei: gericht op vrouwen vanaf 18 jaar oud.

Gebruik dit alleen als richtlijn, hoor. Er zijn veel nuances en uitzonderingen binnen deze categorieën. Dit heeft als voordeel dat je je niet hoeft te vervelen en anime een open geest afdwingt.

Een voorbeeld van shounen anime is My Hero Academia
‘My Hero Academia’ is een populaire shounen anime.

Wat zijn beginner vriendelijke anime?

Over het algemeen zijn er series voor alle smaken, maar soms zijn er cultuurverschillen waardoor niet elke serie even makkelijk te begrijpen is voor beginners. Vooral bij komedie, vind ik niet alle anime geschikt omdat je de Japanse cultuur moet kennen om de humor te begrijpen. Ik heb hier een kort lijstje gemaakt van aanraders op basis van bekende genres.

Actie: Demon Slayer en Jujutsu Kaisen.

Sport: Kuroko’s Basketball en Haikyuu!!

Romantiek en drama: Your Lie in April, Fruits Basket en Horimiya

Feel-good, slice of life: A Place Further than the Universe en Laid Back Camp.

Fantasy, games en isekai: Sword Art Online en ReZero.

Verder zijn dit enkele klassiekers die je niet zou mogen overslaan:

Waar kun je anime kijken?

De makkelijkste manier is streamen. Heb je graag dat je met Nederlandse ondertiteling kunt kijken, dan kun je op Netflix veel series en films vinden. Netflix heeft bijvoorbeeld bijna alle Studio Ghibli films. ‘Death Note’ is een andere goede serie die je daar kunt vinden (op het moment van schrijven).

Is jouw Engels goed, dan kun je veel anime vinden op gespecialiseerde streamingdiensten Crunchyroll en HiDive. Soms kun je daar zelfs gratis kijken.

Ik heb een actueel overzicht van alle streamingdiensten!

Zijn er series die geïnspireerd zijn door anime?

Ja en misschien kan je deze series aanwijzen nu je deze pagina hebt doorgelezen. ‘Avatar The Last Airbender’ en ‘The Legend of Korra’ zijn bekende voorbeelden. Dit zijn Amerikaanse cartoons door Nickelodeon, waarvan de makers zeer geïnspireerd waren door anime. Daar zijn ze heel open over. De animatie productie van deze series vond grotendeels plaats bij Zuid-Koreaanse animatiestudio’s.

Een ander voorbeeld is de Netflix-serie ‘Wakfu‘. Deze serie is geproduceerd door de Franse animatiestudio Ankama. En wat dacht je van ‘Arcane’?

Wakfu Franse animatie avonturen serie op Netflix
‘Wakfu’ is een tekenfilmserie geïnspireerd door anime, maar geanimeerd door Franse studio Ankama Animation.