Wat is anime?

Content op deze website kan een of meerdere gesponsorde links bevatten. Dankzij deze samenwerkingen kan Animeazing.nl blijven zorgen voor interessante blogs over anime. Lees hier meer over ons privacybeleid.

Anime (アニメ) is een Japanse afkorting voor het woord animēshon (アニメーション)

Welkom! Dit is de pagina waar je alle basiskennis over anime kunt vinden. Je bent een beginner en lees je nu voor het eerst in over anime. Of je bent een doorgewinterde fan, die alleen op zoek is naar bepaalde informatie. Het maakt niet uit hoe veel je weet over anime, er valt altijd nog iets te leren.

Wist je bijvoorbeeld dat anime wordt beschouwd als een medium? Animatie is géén genre, maar een medium. Er zijn namelijk animatiefilms en series, maar ook geanimeerde commercials en muziek video’s. Animatie is geschikt voor iedereen. Jong en oud kan en mag tekenfilms leuk vinden. Anime laat dat duidelijk zien!

Ben je op zoek naar anime die je als beginner kunt kijken? Geen probleem! Op deze pagina geef ik hier en daar een enkele voorbeelden waar je mee kunt beginnen. Kom mee, en ontdek deze wonderlijke wereld van anime.

Deze pagina is in onderhoud. Er kunnen onderdelen ontbreken!

De definitie van anime

Anime is handgetekende en computer-gegenereerde animatie afkomstig uit Japan.

In Engelstalige online woordenboeken wordt meestal gesproken over ‘animatie uit Japan’ of ‘een stijl van animatie die van oorsprong Japans is’. Andere definities zijn strikter en moet anime geproduceerd zijn in Japan. Over de exacte definitie wordt dus nog flink gediscussieerd en is nog niet altijd duidelijk.

In Japan is het woord anime – geschreven in katakana als アニメ, een afgekorte vorm van het Engelse woord animation. Daar is het namelijk een verzamelnaam voor alle vormen van animatie. Daarbij wordt er niet gelet op de stijl of oorsprong. In Japan is Weathering With You een anime, maar ook Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen van Disney.

Wist je dat:

In de jaren 1970 en 1980 werd vaak de term Japanimation in het Westen gebruik om Japanse animatie aan te duiden. Halverwege de jaren ’80 werd anime pas vaker gebruikt.

Dit is anime

Anime is animatie uit Japan. Leuk, maar hoe herken je een anime? Die vraag is lastig te beantwoorden, omdat anime vele verschillende stijlen kent. Bij het woord ‘anime’ zie je natuurlijk meteen de personages voor je met opvallende kapsels, in rare kleuren en met rechtopstaande punten. Of je denkt aan de meisjes met grote, glinsterende ogen. Dat is zeker een duidelijk kenmerk van anime, maar je kunt er niet automatisch van uit gaan dat alle anime er zo uitziet.

Op onderstaande drie afbeeldingen zie je enkele bekende voorbeelden. De titel staat er als bijschrift onder.

Dit zijn voorbeelden van anime:

Verder op deze pagina kom je nog meer leuke aanraders tegen!

Dit is geen anime

Er zijn veel animatiefilms die op anime lijken, maar eigenlijk geen anime zijn. Streamingplatforms zoals Netflix gebruiken het woord ‘anime’ om veel tekenfilmseries die zij uitbrengen te promoten. Dat is lekker verwarrend. Bovendien: media zoals films en series beïnvloeden elkaar altijd, en dat gaat over grenzen heen. Dit is niet anders met moderne tekenfilms.

Het kan heel goed zijn dat de tekenstijl ‘Japans’ is, maar de productie geheel in een ander land is gedaan. Bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, China of Zuid-Korea.

Je zou dus kunnen zeggen dat anime een stroming aan het worden is binnen animatiefilms. Dan hebben we het niet meer alleen over animatie gemaakt in Japan, maar ook buitenlandse animatie in ‘Japanse stijl’.

Maar wanneer we op deze website praten over anime, dan hebben we het over geanimeerde films en series gemaakt in Japan.

Dit zijn enkele animatieseries die geïnspireerd zijn door anime:
  • Avatar The Last Airbender
  • Castlevania
  • Arcane
  • Wakfu

Welke soorten anime zijn er?

Animatie is geen genre. Animatie is een medium, net als live action films en series. Dat is iets wat ze in Japan begrepen hebben. Behalve voor tv, wordt anime in allerlei formats gemaakt. Er zijn daarom verschillende soorten anime:

  • Feature films;
  • TV anime (series);
  • Mini series;
  • OVA (Original Video Anime) of direct-to-video;
  • ONA (Original Net Anime) of webanime – tegenwoordig ook wel bekend als streaming;
  • Muziekvideo’s;
  • Commercials.

Wat is Original Video Anime (OVA)?

Er was eens een tijd dat internet en streamingdiensten niet bestond. Toen had je nog videobanden en later DVD’s. Om de verkopen van TV anime te stimuleren, bedachten marketeers allerlei middelen om dat te doen. Behalve merchandise, werden er ook ‘Original Video Anime’ gemaakt. Afgekort ‘OVA’. Dit zijn anime films die rechtstreeks op een videoband of DVD werden uitgebracht, zonder ooit op TV of in de bioscoop te verschijnen. Vaak zijn het spin-offs van bestaande series, maar het kunnen ook originele anime zijn. Niet zelden zijn het zeer gewelddadige verhalen die men niet durfde uit te zenden, of hentai… 🙊

Tegenwoordig wordt er echter vaker gesproken over ONA’s. Maar wat is dat dan weer?

Wat is Original Net Anime (ONA)?

Hetzelfde gebeurde toen internet kwam. In plaats van anime rechtstreeks op DVD uit te brengen, werden ze op websites geplaatst zoals NicoNico of YouTube. Dit gebeurde nog voordat Netflix bestond! Nu valt streaming natuurlijk ook hier onder.

Wanneer het gaat over anime die rechtstreeks op internet zijn uitgebracht, wordt er vaak over ‘Original Net Anime’ – afgekort ONA, of webanime gesproken.

Enkele klassieke anime die alleen als OVA of ONA zijn uitgebracht:
  • Devilman: The Birth
  • Battle Angel Alita
  • Bubblegum Crisis
  • Hellsing Ultimate*
  • Rurouni Kenshin: Reminiscense
Sword Art Online recensie door Nenya
Sword Art Online

Voor wie is anime geschikt?

Als je deze pagina tot hier hebt doorgelezen, kwam je al veel voorbeelden van anime tegen. Daaraan kun je zien dat er veel verschillende anime zijn. Lang werd gedacht dat tekenfilms alleen voor kinderen waren, maar dat is helemaal niet zo! Er zijn zeker ook animatiefilms voor volwassenen, en anime brengt het bewijs!

Anime is geschikt voor alle leeftijden. Maar let wel op! Niet alle anime is geschikt voor kinderen. Zelfs Studio Ghibli, een Japanse animatiestudio die vaak met Disney wordt vergeleken, heeft ook films die minder geschikt zijn voor jonge kijkers. Dat gezegd te hebben, is het voor de ouders geen straf om mee te kijken 😉

Net als boeken, wordt anime ingedeeld op demografie. Zo zijn er anime voor kinderen, tieners en volwassenen. Deze worden met Japanse termen aangeduid. Ik zal deze hier kort bespreken.

En even kort ivm genderneutraliteit: ik leg hier enkel uit wat de termen van origine betekenen!

Wat is shounen anime?

Shounen anime is gericht op jongens tussen 8 en 18 jaar. Vaak, maar niet altijd, spelen jongens een hoofdrol. Veel shounen anime bevat actie en humor. Natuurlijk vinden niet alleen jongens dit leuk, en de leeftijdsgrens stopt niet bij 18 jaar. Maar als je anime films en series zoekt over kamaraden, avontuur en de wereld redden, dan moet je die in deze categorie zoeken.

Voorbeelden van shounen anime:

Lees hier meer over shounen anime!

My Hero Academia

Wat is shoujo anime?

Shoujo anime is gericht op meisjes tussen 8 en 18 jaar. In deze anime spelen meisjes meestal de hoofdrol en is er grote focus op relaties. Denk aan de liefde, maar ook vriendschappen tussen meisjes onderling. Veelvoorkomende genres zijn dus drama en romantiek. Ook hier geldt natuurlijk weer dat je niet strikt in hokjes moet denken. Jongens kunnen anime in deze categorie ook leuk vinden!

Voorbeelden van shoujo anime:
  • Super Big
  • Cardcaptor Sakura
  • Mermaid Melody
  • Tokyo Mew Mew
  • Yona of the Dawn
  • Blue Spring Ride
  • Nana

Lees hier meer over shoujo.

Cardcaptor Sakura

Wat is seinen en wat is josei?

Behalve shounen en shoujo heb je nog seinen en josei. Dit zijn de anime die gericht zijn op volwassenen. Seinen anime is voornamelijk voor mannen bedoeld. Josei anime is voornamelijk voor vrouwen bedoeld.

Meestal is er veel overlap tussen. Zo kan seinen anime net als shounen anime actie bevatten, maar zijn de verhalen duisterder of gewelddadiger. En kan romantiek in josei bijvoorbeeld serieuzer zijn dan bij shoujo anime, zoals het bevatten van seks scènes die bij shoujo vaak ontbreken.

Voorbeelden van seinen anime:
  • Lupin III
  • Shin Chan
  • Akira
  • ERASED
Voorbeelden van josei anime:
  • Paradise Kiss
  • Bunny Drop
  • Hakuouki
  • Princess Jellyfish

Lees hier meer over seinen en hier meer over josei.

Wat is kodomo-muke anime?

Tenslotte is er natuurlijk een categorie van anime die wel geschikt is voor kleine kinderen. Het Japanse woord 子供向け, ‘kodomo-muke’ betekend letterlijk ‘voor kinderen’. Plak daar アニメ aan vast, en je hebt ‘kodomo-muke anime’.

In deze categorie vind je alle anime die geschikt zijn voor kinderen tot c.a. 12 jaar.

Voorbeelden van anime voor jonge kinderen:
  • Doreamon
  • Hello Kitty
  • Pokémon
  • Digimon
  • Bananya
  • Hamtaro

Lees hier meer over kodomo-muke anime.

(hierna volgt oude tekst, je mag doorlezen of kom gauw eens terug 😊)

Welke anime genres zijn er?

Je hebt kunnen lezen dat er verschillende formats zijn. Ook weet je (als je alles tot nu toe gelezen hebt) dat er anime zijn voor verschillende leeftijden. Dan spreekt deze vraag eigenlijk voor zich. Anime heb je in alle normale filmgenres zoals avontuur, actie, drama, horror of science fiction.

Daarnaast zijn er veel unieke anime genres. Voor de beste beleving, is het handig als je ze allemaal kent.

Wat is een anime studio?

Een anime studio is een animatiestudio in Japan. Een anime wordt in een studio gemaakt door een team van animators. Dat wordt gedaan onder leiding van een regisseur (director), een producer en vaak een art director. Bij series zijn er ook vaak episode directors, die de leiding hebben over individuele afleveringen.

Dit zijn de bekendste anime studio’s:

  • Studio Ghibli: opgericht door Hayao Miyazaki, Isao Takahata en Toshio Suzuki en bekend van Spirited Away en My Neighbor Totoro;
  • Sunrise: bekend van de Gundam franchise, Cowboy Bebop en Code Geass;
  • Studio Bones: o.a. Wolf’s Rain, Fullmetal Alchemist en My Hero Academia;
  • Madhouse: o.a. No Game No Life en One Punch Man;
  • MAPPA: o.a. Jujutsu Kaisen en Attack on Titan Final Season;
  • Kyoto Animation: o.a. Clannad, K-On en Free!;
  • A-1 Pictures: o.a. Sword Art Online en Your Lie In April.

Wat is Akihabara?

Akihabara is een beroemde wijk in de Japanse hoofdstad Tokyo voor liefhebbers van anime. Je vind de wijk in het stadsdeel Bunkyo. Akihabara wordt gezien als het ‘Mekka voor Otaku’.

Voor speciale manga edities, figures en andere Anime merchandise moet je dus uitstappen op het Akihabara station.

Op Tokyo.nl kun je veel informatie vinden over anime, Akihabara en de rest van Tokyo.

Wanneer is anime ontstaan?

De eerste Japanse animatie is waarschijnlijk gemaakt in 1907. Dit oudste animatiefilmpje werd ontdekt in 2005, samen met nog enkele andere waardevolle exemplaren.

In 1947 wordt een van de eerste animatiestudio’s van Japan opgericht, Nihon Douga-sha (Japan Animation Films). Dat wordt in 1956 overgenomen door Toei Company en krijgt de naam Toei Animation.

Leer meer over anime!

Deze pagina zal in de toekomst meer belangrijke weetjes over anime bevatten. Wil je niet zo lang wachten? Volg dan de rubriek Anime School. In deze rubriek wordt regelmatig een blog gepost met kennis over anime.

%d bloggers liken dit: