Wat is anime?

Anime groeit snel in populariteit. Als je op deze pagina bent gekomen, heb je er iets over gezien, gelezen of gehoord. Netflix heeft veel anime tegenwoordig, dus dat is niet verrassend. Als je denkt aan anime, dan denk je als eerste aan namen zoals Pokémon, Dragon Ball Z, Death Note, Fullmetal Alchemist en One Piece. Dit is zomaar een greep uit de meest populaire series. Maar wat ís anime? Waar komt anime vandaan? Waar kun je meer anime kijken?

Lees deze pagina goed door en je kent de basis van wat anime is. Er is heel veel over te vertellen, maar ik heb hier de belangrijkste weetjes voor je samengevat. Dit is de anime beginnerscursus!

Inhoud

Wat is de definitie van anime?

Wat is anime?

Anime is met de hand of met de computer gemaakte animatie afkomstig uit Japan of geassocieerd met Japan.

Anime is een kunstvorm – animatie om precies te zijn. Het woord ( アニメ ) is een afkorting voor het Japanse woord animēshon (アニメーション). Het is een leenwoord van het Engelse ‘animation’. Binnen Japan staat het woord ‘anime’ voor alle animatie. Of het nu gemaakt is door Studio Ghibli, Pixar of Disney. Buiten Japan, bijvoorbeeld in Nederland of de Verenigde Staten, wordt er specifiek gedoeld op animatie uit Japan.

Voor welke leeftijden is anime?

Daar mag geen discussie over zijn. Er zijn films en series voor jonge kinderen, tieners en volwassen. Net als boeken, kun je anime netjes onderverdelen in demografiën. De termen die daarvoor gebruikt, zijn als volgt:

  • kodomomuke: voor jonge kinderen – vaak tot c.a. 12 jaar
  • shounen: voor jongens – tot c.a. 18 jaar;
  • shoujo: voor meisjes – tot c.a. 18 jaar;
  • seinen: voor volwassen mannen;
  • josei: voor volwassen vrouwen.

Welke genres heeft anime?

Voor elk genre is er wel een anime te vinden. Je hebt gewone genres zoals actie, avontuur, komedie, drama of horror. Echter, zijn er enkele unieke genres die je moet kennen.

Wanneer is anime ontstaan?

De eerste Japanse animatie is waarschijnlijk gemaakt in 1907. Dit oudste animatiefilmpje werd ontdekt in 2005, samen met nog enkele andere waardevolle exemplaren.

In 1947 wordt een van de eerste animatiestudio’s van Japan opgericht, Nihon Douga-sha (Japan Animation Films). Dat wordt in 1956 overgenomen door Toei Company en krijgt de naam Toei Animation.

Wil je nog meer weten over anime? Op Tokyo.nl kun je meer informatie vinden over anime en manga.

Leer meer over anime!

Deze pagina zal in de toekomst meer belangrijke weetjes over anime bevatten. Wil je niet zo lang wachten? Volg dan de rubriek Anime School. In deze rubriek wordt regelmatig een blog gepost met kennis over anime.